28 feb. 2024 gezonde bodem

De stappen van Ekoplaza naar een groener voedselsysteem

img

In de Superlijst Groen 2023 is Ekoplaza voor de 2e keer op rij als koploper uit de bus gekomen. Iedereen in de keten is daar trots op; van teler tot medewerker tot consument. Met een flinke club mensen spannen we ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat Ekoplaza de groenste supermarkt is én blijft. Door scherp te sturen op alles wat daaraan kan bijdragen. We nemen je mee in onze duurzame stappen. 

Koploper plantaardig
Uit het onderzoek blijkt dat Ekoplaza de enige supermarkt is die structurele maatregelen neemt om de transitie naar een meer plantaardige leefstijl te stimuleren en die verantwoordelijkheid niet bij de consument legt. Met pure en lekkere producten proberen we plantaardig als het nieuwe normaal neer te zetten. Zo werken we aan een korte keten voor onze peulvruchten en proberen we jou te inspireren wat je er vervolgens mee kunt maken. En dat werkt: van alle verkochte eiwitten is bij ons 72% plantaardig. Dat is bijna 2x zoveel als bij de gemiddelde supermarkt in Nederland.

Milieuvriendelijkste aanbiedingen
In vergelijking met andere supermarkten heeft Ekoplaza de meest milieuvriendelijke eiwitrijke aanbiedingen zoals noten, bonen en eieren. Maar liefst 47% van onze aanbiedingen heeft een lage milieu-impact. Dat is bijna 3x zoveel als bij andere supermarkten. En kies je voor gemak, dan ben je bij Ekoplaza ook aan het goede adres. Bijna de helft van onze verse maaltijden heeft een lage milieu-impact terwijl dat bij de gemiddelde supermarkt slechts 11% is. 

Voedselkilometers verminderen
Wij vinden dat het afgelopen moet zijn met luchtvracht voor voedingsmiddelen. Daarom is ons assortiment 100% luchtvrachtvrij. Ook halen we gewassen die uit Nederland zijn verdwenen weer terug. Daarmee verminderen we niet alleen voedselkilometers, maar geven we ook dieren en planten die zich hier thuis voelen hun natuurlijke habitat terug.

CO2 bij eigen telers compenseren
Waarom zou je je CO2-uitstoot compenseren met de aanplant van bomen in Zuid-Afrika als je dat ook bij Nederlandse telers kunt doen? Samen met Ekovrienden planten we bomen bij onze eigen telers. Naast de compensatie van CO2 leveren de bomen ook fijne schaduwplekken voor de koeien, breken ze de wind en kunnen we er binnenkort ook nog van oogsten. Als dat geen win-win-win is!

Enige ontbossingsvrije supermarkt
Het Amazonegebied is de grootste nog overgebleven jungle ter wereld. En dat willen we zo houden. Veel bos wordt gekapt om plaats te maken voor grote soja- en palmolieplantages, voornamelijk voor veevoer. Uit het onderzoek van Questionmark blijkt dat Ekoplaza de enige ontbossingsvrije supermarkt is. Dat komt doordat onze boeren het veevoer grotendeels uit Europa halen. Ons huismerk is 100% palmolievrij en overige merken in het assortiment gebruiken alleen duurzame palmolie die vrij is van ontbossing.

20% besparen op plantaardige boodschappen
Door fundamentele keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen zorgen we dat onder andere een plantaardige keuze makkelijk wordt gemaakt. Zo bespaart de prijsbewuste consument bij Ekoplaza maar liefst 20% door te kiezen voor plantaardige alternatieven. Ook bij de grote Nederlandse supermarkten worden plantaardige boodschappen steeds voordeliger dan dierlijke boodschappen. Uit onderzoek van denktank Questionmark in samenwerking met ProVeg blijkt dat Ekoplaza hierin koploper is. In het onderzoek vergeleken ze bij zeven Nederlandse supermarkten plantaardige vervangers voor vlees en zuivel met de dierlijke varianten. De mandjes waren gevuld met de 12 meest voorkomende productsoorten, waaronder vegetarische balletjes, plantaardige kaas en plantaardige yoghurt. Steeds werd de goedkoopste plantaardige versie vergeleken met de goedkoopste dierlijke tegenhangers van diezelfde producten. Hieruit blijkt dat de consument die plantaardig kiest het goedkoopst uit is.