Welkom bij Ekoplaza

Start je bestelling door een afdeling te kiezen.

VERDER
1/4
Boodschappen doen

Zoek snel naar gezonde producten

Je kunt met een lijstje samenstellen.

VERDER
2/4

Dit is jouw lijstje en mandje.

Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.

VERDER
3/4

Het witte goud!

April is de start van een nieuw asperges seizoen! En daar worden veel mensen blij van, waaronder wij. Het aspergeseizoen eindigt traditiegetrouw op 24 juni. Tot die tijd heb je alle kans om van dit lekkers te genieten!

Asperge op 3 manieren!

Wij zijn dol op asperges en kijken ieder jaar weer uit naar het aspergeseizoen. De asperge is een smakelijke groente bij de maaltijd, bijvoorbeeld met het klassieke gekookte ei en ham, maar smaakt natuurlijk ook heerlijk in de soep. Weet je niet zo goed hoe je asperges op een originele manier moet klaarmaken? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je bedacht waarin witte asperges goed tot zijn recht komen.
 

De perfecte bier en spijscombinatie?

De Mongozo Buckwheat White is in 2015 verkozen tot Lekkerste Aspergebier! Het bier combineert dankzij het gebruik van boekweit zachte smaken met een lichtzoete bitterheid en vormt zo de perfecte combinatie bij een klassiek aspergegerecht. Jaren is gewerkt aan de receptuur van de Buckwheat White. En niet zonder resultaat, want vorig jaar won Mongozo eveneens de gouden medaille tijdens de prestigieuze Wold Beer Awards in Londen.

Ook mooi meegenomen: Buckwheat White is wereldwijd het eerste biologische, glutenvrije en fair trade gecertificeerde witbier op basis van boekweit.

vers voorjaar

Asperge carpaccio

2 personen
vers voorjaar

Salade met asperge en aardbei

4 personen

Groen of wit?

In principe kun je het hele jaar door asperges krijgen. Maar dat is toch echt anders dan de asperges uit het aspergeseizoen! Het verschil tussen de witte en groene asperges is natuurlijk de kleur. De witte asperge is wit omdat deze soort in het donker (in de grond) groeit en de groene soort in het licht (boven de grond). Qua smaak zijn de groene asperges wat zoeter en pittiger dan het witte broertje.

Het bekende aspergesteken vindt jaarlijks plaats van eind april tot eind juni. Omdat de witte asperges maar korte tijd in het jaar te verkrijgen zijn, wil je ze natuurlijk zo lekker mogelijk bewaren. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kun je ze het best bewaren onder een natte doek.

Waar komen onze asperges vandaan?

Al vele jaren teelt  Gaveshi Reus de (witte) asperges van Ekoplaza. Hij doet dat al meer dan 30 jaar op biologisch-dynamische wijze, zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen dus. Gaveshi doet zijn best om de grond waarin hij werkt vruchtbaar te houden en zijn gewassen sterk en gezond. Hij en zijn vrouw runnen samen het bedrijf ‘De Watertuin’ in Groeningen. Naast asperges telen zij pompoenen, courgettes, prei, peen, bospeen, spitskool en Chinese kool.

'De aspergeplanten worden op 25 centimeter diepte in losgemaakte grond gezet. Er kan nog niet van deze planten geoogst worden. Het volgende jaar is er een beperkte oogst mogelijk en pas na vier jaar kan er volop geoogst worden. De asperge is een meerjarig gewas en staat tussen de 8 en 10 jaar op het land.' Aldus Gaveshi. 

Asperges zijn van oudsher een gewas van de zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Na de oogst worden de asperges 24 uur gekoeld in water waardoor ze langer wit blijven. Daarna worden ze gewassen, gesorteerd en verpakt!

Asperge weetjes...

1. Gooi de schil restjes van de witte asperges niet weg! Hier kun je heerlijke soep van trekken.

2. Vers of niet? Wrijf de onderkantjes tegen elkaar, wanneer je gepiep hoort zijn ze lekker vers. Tevens mag het snijvlak aan de onderkant niet ingedroogd zijn!

3. Asperges die op natuurlijke wijze vanuit zaadjes groeien, bestaan voor de helft uit mannelijke en voor de helft uit vrouwelijke planten!

4. Door het eten van asperges kan je urine een merkwaardige geur krijgen! Dit komt door de zwavelhoudende stoffen in asperges.

5. Asperges zijn erg arbeidsintensief om te verbouwen, iedere stengel wordt met de hand geplukt!