voedselverspilling

fruit-groenten-schap
Wist je dat er jaarlijks in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren gaat? Dat zijn miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel wat wordt weggegooid. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Als supermarkt nemen wij onze verantwoordelijkheid en bekijken we waar we voedselverspilling zoveel mogelijk kunnen voorkomen.
brood-bakkers

Voorkomen van verspilling

Bijna alle Ekoplaza winkels werken met een automatisch bestelsysteem. Het systeem maakt een inschatting van de verwachte verkopen en doet op basis daarvan een inkoopbestelling. Daarmee wordt de kans dat er teveel producten bestelt worden gereduceerd. De winkels hebben de mogelijkheid om producten per stuk te bestellen. Op deze manier worden zij niet gedwongen grote hoeveelheden af te nemen waarvan zij op voorhand weten dat deze niet verkocht worden. We onderzoeken continu nieuwe ontwikkelingen die positief bijdragen aan verspilling van producten met een korte houdbaarheid. Verse producten welke aan het einde van de dag overblijven worden verkocht middels de Magic Box van Too Good To Go. Via deze weg worden overtollige producten met korting alsnog verkocht. Overall vinden we het belangrijk onze medewerkers te informeren en te adviseren om organisatiebreed bewustwording te creëren rondom voedselverspilling.

Verwaarden van reststromen

Het preventief voorkomen van verspilling is een lastige en praktisch onhaalbare opgave. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat reststromen zo hoog mogelijk verwaard worden. Allereerst onderzoeken we op welke wijze de reststromen kunnen worden ingezet. De voorkeur gaat uit naar het verwerken van de reststroom in een nieuw product voor menselijke consumptie (zoals bananenbrood of wortelmuffins). Wanneer dit niet mogelijk is, worden producten aangeboden als veevoer. De laatste optie is het inzetten van de producten in een vergistingsinstallatie of als compost. Voor de reststromen van groente, fruit en brood werken verschillende Ekoplaza winkels samen met een lokale partner, zoals een biologische boer of kinderboerderij. 

bananen

Voorkomen van voedselverspilling

Hoe doe je dat? Lees meer over onze initiatieven.

Producten gemaakt van reststromen

In onze winkels vind je diverse producten die (deels) gemaakt zijn van reststromen. Zoals het bananenbrood wat gemaakt is van oude bananen, die niet meer verkocht kunnen worden in de winkel. In 2018 werd het bananenbrood uitgeroepen tot beste bio-product van het jaar. De compost die we verkopen onder het merk Puur NL is gemaakt van reststromen van Udea, de biologische groothandel waar Ekoplaza haar producten inkoopt.  

Verspilling bij je thuis

Niet alleen in de keten komt verspilling voor, maar ook bij jou als consument. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen maken we keuzes binnen het assortiment en geven we je tips die je helpen om verspilling te voorkomen. Benieuwd hoe jij je steentje kunt bijdragen? Wij helpen je met leuke én lekkere (recept)tips. Als je bijvoorbeeld de dubbele hoeveelheid ratatouille maakt, kun je er de volgende dag een quiche met volkorenbladerdeeg van maken.

Too Good To Go

Ekoplaza werkt samen met Too Good To Go! Dagverse producten zoals groente, fruit en brood bieden we in de winkels aan tegen een lagere prijs in Magic Boxen. De inhoud van de Magic Box is altijd anders. De Box wordt bij Ekoplaza samengesteld met overtollig biologisch eten wat nog gewoon lekker en prima eetbaar is, maar niet meer verkocht mogen en kunnen worden.

Elastische samenwerking

In onze zoektocht naar een oplossing voor voedselverspilling, we samen met Eosta een onderzoek gestart. Binnen het project ‘Efficiënte keten‘ is in samenwerking met Wageningen Food & Biobased Research en het Louis Bolk Instituut gekeken wanneer en hoe de problemen met voedselverspilling ontstaan en hoe hiervoor een oplossing gevonden kan worden. In een pilot wordt gekeken of een elastische samenwerking kan zorgen voor het tegengaan van verspilling. 

Recepten met overgebleven voedsel