Zoete bataatkoekjes met gerookte zalm en winterpostelein
Zoete bataatkoekjes met gerookte zalm en winterpostelein

Hoofdgerecht

Zoete bataatkoekjes met gerookte zalm en winterpostelein

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 407 kcal / portie

Ingrediënten lijst

300 g winterpostelein, gewassen en gedroogd
250 g ricotta
200 g gerookte zalm, in 4 porties verdeeld
1 takje dille, ter garnering
Zout & peper
BATAATKOEKJES:
500 g zoete bataat, geschild
2 eieren
1 rode chilipeper, zaadjes gehakt en fijngehakt
2 el tapiocazetmeel
1 takje peterselie, fijngehakt
Klontje boter
Snufje zout
Ook nodig: ringsteker van 10 cm
DRESSING:
3 el olijfolie
1 el witte balsamicoazijn
1 tl mosterd

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 100℃ en schuif er een met bakpapier beklede schaal in.
  2. Rasp de geschilde bataten grof in de keukenmachine. Klop de eieren los met 1 theelepel zout (of minder naar smaak) en meng de rode chilipeper, de sjalotjes, de peterselie en de tapioca erdoor. Voeg toe aan de geraspte bataat en meng door elkaar. Vorm er 8 platte koekjes van met de ringsteker.
  3. Verwarm een klontje boter in een bakpan en bak de koekjes aan beide zijden goudbruin en gaar.
  4. Leg ze in de ovenschaal en houd warm in de oven.
  5. Klop de dressing-ingrediënten door elkaar en vermeng met de winterpostelein. Zet opzij. Maak de ricotta op smaak met een beetje peper en zout.
  6. Maak nu de borden op: leg een bataatkoekje in het midden en beleg met een eetlepel ricotta, leg daar een pluk winterpostelein op en dek af met het tweede koekje. Schep er nog wat ricotta op beleg met mooie plakjes zalm. Garneer met dille.

Boodschappen lijst

Tips

Dit gerecht is afkomstig uit de Lekker Weten Winter Wijntip! Een beetje Gruner Veltliner en een beetje Chardonnay geeft een bijzondere wijn met iets vettige & iets verfrissend, wat weer heerlijk past bij de gerookte zalm (Chardonnay) en de frisheid van de Gruner! Gemaakt door Marin Diwald, de biologische wijnboer van 2017.