Zalm met cider-citrussaus en asperges
Zalm met cider-citrussaus en asperges

Hoofdgerecht

Zalm met cider-citrussaus en asperges

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 414 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g wilde zalmfilet met vel
400 g bimi
250 g groene asperges, in stukken gesneden
160 ml cider
50 g amandelschaafsel, geroosterd in een droge koekenpan
40 g boter
2 tenen knoflook, geperst
2 sinaasappels, rasp en sap
1 citroen, rasp en sap
4 el sojasaus
1 el olijfolie
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smelt de boter in een steelpan samen met de knoflook, sinaasappelsap en -rasp, de helft van het citroensap + de helft van de rasp, de cider en de sojasaus. Laat ca. 7 minuten koken.
  3. Bak ondertussen in de olijfolie de zalm aan beide kanten snel op hoog vuur bruin. Leg in een ovenschaal en giet de cidersaus erover. Zet ca. 8 à 12 minuten in de oven en schep gedurende de oventijd de saus er minstens drie keer opnieuw overheen.
  4. Bak intussen de asperges en bimi in 4-5 minuten beetgaar in een koekenpan. Voeg het overgebleven citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng het amandelschaafsel met de overgebleven citroensap en een beetje zout.
  6. Schep de groenten op een groot bord en leg de geglaceerde zalm erop. Garneer met de citroenamandelen en serveer met de saus.

Boodschappen lijst

Tips

Zalm mag rosé blijven van binnen, dan blijft hij lekker sappig en niet droog. Heb je kleinere stukjes zalm, dan is de bereidingstijd in de oven ook (veel) korter. Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2021.