Winterstoof met ijsbock en pruimen
Winterstoof met ijsbock en pruimen

Hoofdgerecht

Winterstoof met ijsbock en pruimen

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 551 kcal / portie

Ingrediënten lijst

± 700 g runderriblap, in blokjes van 2 cm x 2 cm
peper en zout en/of bouillon
1 eetl bloem
50 g boter
1 ui, in stukjes
1 takje tijm
1 laurierblad
1 flesje ijsbock bier (300 ml)
1 knolselderij, schoongemaakt en in blokjes (netto ± 400 g)
1 aardappel, geschild in blokjes
150 g gewelde pruimen (Lilifruit)
300 g winterpostelein, gewassen en droog geslingerd

BEreidings wijze

  1. Bestrooi het vlees naar behoefte met zout en peper en bestrooi met de bloem. Meng goed door elkaar.
  2. Neem een braadpan met dikke bodem en verhit hierin de boter op hoog vuur. Bak het vlees roerend flink aan. Voeg de gesneden ui, de tijm en het laurierblad toe en laat op laag vuur even doorstoven. Voeg de helft van het flesje bier toe, plaats de deksel op de pan en laat ongeveer 2½ uur op laag vuur gaarstoven. Controleer tussentijds en voeg indien nodig wat meer bier toe.
  3. Kook de knolselderij met de aardappel en wat zout gaar en pureer met de staafmixer tot een glad geheel. Houd warm.
  4. Voeg aan de winterstoof de gewelde pruimen toe en laat doorstoven tot het vlees goed gaar is. Breng eventueel verder op smaak met bouillon of peper en zout.
  5. Maak de (warme) borden op: meng de winterpostelein door de hete puree en schep op de borden. Duw met de bolle kant van een natte opscheplepel een kuiltje in de puree en schep daar de stoof op.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten winter