Winter feesttaart
Winter feesttaart

Bakken

Winter feesttaart

  • Bakken
  • 12 personen
  • 698 kcal / portie

Ingrediënten lijst

CHOCOLADEBISCUIT:
150 g suiker
125 g bloem
25 g cacaopoeder
5 eieren, gesplitst
¼ tl zout
MERINGUE:
250 g (fijne) kristalsuiker
4 eiwitten
2 el cacaopoeder
1 tl azijn
1 tl maïszetmeel
Mespunt zout
LEMON CURD:
200 g suiker
125 g boter
2 eieren + 1 eidooier
2 citroenen, rasp en sap
1 limoen, rasp en sap
VANILLESLAGROOM:
250 ml slagroom
2 el suiker
1 tl vanillepoeder
GANACHE:
150 g pure chocolade
125 g boter
100 ml slagroom
TOPPING:
150 g blauwe bessen
1 ananas, in kleine blokjes
1 mango, in kleine blokjes
OOK NODIG:
Springvorm van 24 cm, ingevet met boter en bodem bekleed met bakpapier
3 cirkels bakpapier van 24 cm

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. CHOCOLADEBISCUIT: Klop de eiwitten stijf met het zout in een vetvrije kom. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door het eigeel. Voeg - als dit goed gemengd is - de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel erdoor. Schep het beslag in de vorm, strijk glad en bak de biscuit in ca. 20-25 minuten gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen. Snijd daarna in 3 lagen.
  3. MERINGUE: Verlaag de oventemperatuur naar 100°C. Leg de 3 bakpapiercirkels op een bakplaat. Klop de eiwitten stijf met de suiker en een mespunt zout in een vetvrije kom tot het glanst. Klop het maïszetmeel, azijn en cacao erdoor. Verdeel over de cirkels. Bak de meringues 2 uur in het midden van de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de meringues afkoelen in de oven.
  4. LEMON CURD: Roer de boter, suiker, sap en rasp van de citroenen en limoen in een hittebestendige kom door elkaar. Verwarm de kom au bain-marie tot de boter gesmolten is. Haal de kom van de pan, voeg de eieren en de eidooier toe en roer het mengsel goed door. Zet terug op de bain-marie en blijf roeren met een spatel tot het mengsel indikt. Laat de curd niet koken! Check of de curd dik genoeg is door de spatel eruit te halen en (met je vinger) een streep door de curd te trekken. Blijft het een streep dan is de dikte goed. Haal van het vuur en giet door een zeef.
  5. VANILLESLAGROOM: Klop de slagroom stijf met de suiker en het vanillepoeder.
  6. OPBOUW: Zorg dat alles is afgekoeld voordat je begint. Begin met een laag chocoladebiscuit, gevolgd door een laag lemon curd, een laag meringue en tot slot een laag slagroom. Herhaal dit en eindig met een laag chocoladebiscuit. Zet de taart 30 minuten in de koelkast.
  7. GANACHE (nu pas maken); Breek de chocolade in een hittebestendige kom. Verhit de slagroom in een pan en giet over de chocola. Verhit de slagroom in een pan en giet over de chocola. Roer tot de chocola vrijwel gesmolten is. Voeg dan het klontje boter toe en roer tot een egale massa. Laat de ganache afkoelen tot het de dikte heeft van dikke yoghurt.
  8. SERVEER: Haal de taart uit de koelkast en bedruip met de ganache. Versier de taart met het gesneden fruit.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2021.