Vegan citroenrisotto met groene asperges
Vegan citroenrisotto met groene asperges

Hoofdgerecht

Vegan citroenrisotto met groene asperges

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 310 kcal / portie

Ingrediënten lijst

700 ml groentebouillon
400 g groene asperges
175 g risottorijst
150 g doperwten (diepvries), ontdooid
100 ml witte wijn (optioneel)
1 citroen, rasp + sap
1 ui, gesnipperd
25 g edelgistvlokken
25 g megarine (vegan alternatief voor boter)
15 g verse basilicum, blaadjes afgerist
1 el olijfolie
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Breek de houtige onderkant van de asperges en voeg deze, als smaakmaker, toe aan de bouillon. Breng de bouillon op laag vuur tegen de kook. Snijd intussen de toppen van de asperges en kook deze 1 minuut in de bouillon. Haal ze eruit en zet opzij. Snijd de rest van de aspergestelen in dunne plakjes.
  2. Verhit de olijfolie met de helft van de megarine in een pan en bak hierin de ui in 5 minuten zacht. Voeg de plakjes asperge toe en bak 2 minuten. Doe dan de rijst erbij en bak in een paar minuten tot ie glazig is. Blus af met de wijn (indien gebruikt) en zet het vuur laag. Voeg nu, steeds een soeplepel per keer, de bouillon toe en roer totdat deze is opgenomen. Voeg tussendoor ook het citroensap toe.
  3. Proef na 15 minuten de rijst, deze moet net gaar zijn met nog een kleine bite.
  4. Roer de aspergetips, de erwten en de laatste bouillon door de risotto en warm nog 1-2 minuten goed door.
  5. Haal de pan van het vuur en leg de rest van de megarine, bijna alle edelgistvlokken en een flinke snuf peper en zout erop en dek af met het deksel. Laat de risotto zo een paar minuten rusten.
  6. Roer de risotto nog een keer goed door en serveer direct. Garneer met de rest van de edelgistvlokken en de verse basilicum.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit Lekker Weten Lente 2022.