Tonno alla Ghiotta
Tonno alla Ghiotta

Hoofdgerecht

Tonno alla Ghiotta

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 399 kcal / portie

Ingrediënten lijst

400 g vastkokende aardappels, geschild en in kleine blokjes
400 g gepelde tomaten (blik)
75 g groene olijven, in plakjes
25 g rozijnen + scheut heet water
25 g pijnboompitten
4 tonijnsteaks (à 100 g van ca. 3 cm dik)
2 sjalotten, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, in boogjes
1 potje kappertjes (à 100 g), uitgelekt
1 ui, gesnipperd
½ rode peper, zaadlijsten eruit en fijngehakt
Flinke scheut extra vierge olijfolie + extra
Klein handje peterselie
Zout & versgemalen peper

BEreidings wijze

  1. Week de rozijnen een half uur in heet water. Giet daarna af.
  2. Fruit de ui, de sjalotten, de knoflook en de bleekselderij in een flinke scheut olijfolie al roerend op matig vuur. Voeg de tomaten met het sap toe en druk ze plat met een vork. Doe de olijven, de rozijnen, de pijnboompitten, de rode peper, de aardappelblokjes en de helft van de kappertjes erbij en meng alles goed door elkaar. Laat de saus 35 minuten zachtjes sudderen. Roer regelmatig goed door, ook over de bodem, om aanbranden te voorkomen. Verdun, bij teveel indikken, met een klein beetje water.
  3. Dep de rest van de kappertjes goed droog met keukenpapier. Verhit een laagje olie in een klein pannetje. Frituur de kappertjes hierin in 5 minuten goudbruin en krokant.
  4. Bestrijk, als de tomatensaus bijna klaar is, de tonijnsteaks in met olijfolie en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Gril de tonijnsteaks in een hete grillpan 60-90 seconden per kant.
  5. Verdeel de saus over 4 borden en leg op elk bord een stuk tonijn. Garneer met de gefrituurde kappertjes en peterselie.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2022.