Tarte tatin met gekarameliseerde witlof, sinaasappel en hazelnoten
Tarte tatin met gekarameliseerde witlof, sinaasappel en hazelnoten

Hoofdgerecht

Tarte tatin met gekarameliseerde witlof, sinaasappel en hazelnoten

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 369 kcal / portie

Ingrediënten lijst

6 kleine struikjes witlof, in de lengte gehalveerd en klein stukje van harde onderkant afgesneden
2 takjes rozemarijn, blaadjes afgerist + extra voor garnering
½ rol vers bladerdeeg
½ sinaasappel, de rasp
60 g boter
40 g suiker
2 el hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Zout & versgemalen peper
Ook nodig: 2 (kleine) cakeblikken

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Verhit in een steelpan de boter met de suiker op middelhoog vuur en blijf continu roeren totdat er een karamel ontstaat. Zet het vuur uit en voeg een snuf zout toe. Verdeel het karamelmengsel over de bodem van 2 (kleine) cakeblikken en bestrooi met de rozemarijn.
  3. Verdeel de witlof met de platte kant naar beneden over de cakeblikken.
  4. Snijd 2 lappen van het bladerdeeg die net zo groot zijn als de cakeblikken. Prik ze flink in met een vork en leg ze op de witlof in de cakeblikken. Bak zo goudbruin en gaar in de oven (ca. 25-35 minuten).
  5. Haal de cakeblikken uit de oven en laat ze ca. 10 minuten afkoelen. Stort daarna voorzichtig op een groot bord of platte schaal/plank. Garneer de tarte tatins met de rasp van de sinaasappel en bestrooi met geroosterde hazelnootjes en rozemarijn.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Feest 2023. Wijntip: Pinot Noir van Mr. Wildman. Een lichte, rode wijn met fruitige tonen van o.a. rode bessen en aardbei, en aardse accenten. De frisse zuren in de wijn vormen een goede aanvulling op de witlof en de fruitige smaken kunnen de smaak van de sinaasappel in het gerecht goed accentueren.