Krokante zoete bataatwafels met groenten en gerookte zalm
Krokante zoete bataatwafels met groenten en gerookte zalm

Hoofdgerecht

Krokante zoete bataatwafels met groenten en gerookte zalm

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 91 kcal / portie

Ingrediënten lijst

500 g zoete bataat, geschild
500 g zomergroente, bijv. peultjes, wortels of tuinbonen, schoongemaakt
200 g gerookte zalm
150 ml crème fraîche
60 g boter, gesmolten
1 el bieslook, gehakt
1 el peterselie, gehakt
(Veld)sla of waterkers, voor garnering
Zout & peper
Ook nodig: ringsteker van 11 cm

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet met een kwastje de bakplaat of ovenschaal licht in met boter.
  2. Rasp de geschilde bataten grof in de keukenmachine. Laat daarna in een vergiet uitlekken.
  3. Doe de geraspte bataat in een kom en meng er 50 gram gesmolten boter en zout en peper door.
  4. Maak met behulp van de ringsteker 12 dunne wafels van het batatenmengsel op de bakplaat of ovenschaal: druk het mengsel in de ring met de bolle kant van een soeplepel goed aan. Neem meerdere bakplaten als het niet op één past.
  5. Plaats de ovenschaal/bakplaat in de oven en bak de wafels goudbruin in 5 tot 6 minuten; haal uit de oven en keer ze met een paletmes om. Plaats terug en bak de wafels nog eens 3 minuten. Bewaar de wafels tot gebruik droog in een afsluitbare doos.
  6. Meng de crème fraîche met de bieslook en de peterselie en maak op smaak met peper en zout.
  7. Blancheer de zomergroenten beetgaar. Leg een bataatwafel op een bord en leg de groenten erop. Schep er wat crème fraîche op en beleg met zalm.
  8. Plaats er weer een wafel op en herhaal dit. Garneer met sla. Meteen opdienen.

Boodschappen lijst

Tips

Wijntip! Cava Savia: omdat er veel ‘romige ingrediënten’ in dit gerecht zitten, kan dit heel makkelijk botsen met wijn. Mousserend is dan een veilige keuze.