Kabeljauw met mosterd en gekonfijte tomaat
Kabeljauw met mosterd en gekonfijte tomaat

Hoofdgerecht

Kabeljauw met mosterd en gekonfijte tomaat

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten lijst

2 sjalotjes, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
100 g boter
2 el appel-zwarte bes diksap
250 ml warm water
1 zakje donkere delicatessensaus (‘Dunkle Feinkostsauce’)
2 el balsamico-azijn
4 stukken kabeljauwfilet
Zout en peper
Olie of boter om in te bakken
± 2 el mosterd
16 kerstomaatjes
Olijfolie
fijngehakte blaadjes van 1 takje (verse) tijm en rozemarijn
snufje suiker
zout en peper
voor de posteleinstamppot:
1 kg aardappels geschild en grof gesneden
500 g winterpostelein schoongemaakt
50 g boter
100 ml (slag)room

BEreidings wijze

  1. Bereid de gekonfijte tomaatjes: verwarm de oven voor op 100°C en verwijder het kroontje van de tomaatjes. Kerf de onderkant kruislings in en dompel de tomaatjes kort in kokend water. Laat ze meteen daarna ‘schrikken’ in koud water en trek er met een scherp mesje het vel af. Leg de tomaatjes op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Bestrooi met de kruiden, zout en peper en een snufje suiker en zet ze ca. 2 uur in de oven.
  2. Kook voor de posteleinstamppot de aardappels gaar in gezouten water, giet af en stamp fijn. Voeg de boter en de room toe en vermeng met de postelein. Zet apart.
  3. Maak de saus; fruit de sjalotjes en knoflook zacht in de boter. Vermeng het diksap met 250 ml warm water en het zakje donkere delicatessensaus en giet dit bij de sjalotjes.
  4. Roer goed door en laat zachtjes inkoken tot ca. 2/3 van de hoeveelheid. Zeef de saus en houd warm. Roer er vlak voor het serveren, van het vuur af, de balsamico-azijn door.
  5. Bestrooi de kabeljauwfilets met zout en peper en bak ze in een beetje olie of boter op de velkant ca. 3 minuten tot de huid goudbruin en krokant is. Draai om en bak de andere kant nog 2-3 minuten tot de vis nèt gaar is. Verwarm intussen de stamppot.
  6. Serveer het gerecht op voorverwarmde borden: schep de stamppot op 4 borden en leg er een stukje vis bovenop. Bestrijk de vis met mosterd en leg de tomaatjes er dakpansgewijs bovenop. Giet de saus rondom.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Winter