Gestoomde zalm met gepofte aardappel
Gestoomde zalm met gepofte aardappel

Hoofdgerecht

Gestoomde zalm met gepofte aardappel

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 407 kcal / portie

Ingrediënten lijst

4 grote (iets) kruimige aardappels, gewassen, gedroogd en rondom ingeprikt met een vork
olijfolie
zout
1 zakje (of 1 schepje losse) earl grey thee
4 zalmmoten (diepvries), ontdooid en drooggedept
1 struik paksoi, steelaanzet verwijderd en grof gesneden
6 el Thaise oestersaus
4 el zure room
1 bakje zeewier-tartaar van jonge zeesla

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Besprenkel de aardappels licht met olijfolie en wat zout. Leg ze op een bakplaat en pof in ca. 60 minuten gaar.
  3. Bereid de zalm en de paksoi als de aardappels bijna gaar zijn: zet een stoommand klaar die op een kookpan past. Breng in die pan een goede laag water met de earl grey thee aan de kook. Bestrijk de velkant van de zalmmoten met olijfolie. Leg de moten naast elkaar in de stoommand met de velkant onder. Bestrooi de zalm met zout en peper en stoom in ± 5 minuten mooi rosé.
  4. Verhit intussen voor de paksoi een wok en voeg een klein scheutje olie toe. Roerbak de knoflook maar kleur niet bruin. Voeg van de paksoi de witte reepjes toe en roerbak heel even op hoog vuur. Doe de reepjes blad erbij en roerbak nog een minuutje tot de blaadjes net geslonken zijn. Schenk de oestersaus erbij en breng op smaak met peper.
  5. Verdeel de paksoi over de borden en plaats de zalm erbovenop. Leg de opengesneden pofaardappels erbij en schep in elke aardappel en lepel zure room en een lepel zeewier-tartaar.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Feest Wijntip! Een rariteit qua druif: de Fruhroter Veltliner is wat zachter en aardser van smaak dan de Gruner Veltliner. Dit maakt dat de wijn goed past bij de zachte smaken van zalm en aardappel.