demeter zuivel van ommelanden

Maak kennis met Ommelanden! Ommelanden maakt heerlijke zuivelproducten van biologisch-dynamische kwaliteit. Van melk en yoghurt tot kefir en crème fraîche: Ommelanden heeft het allemaal mét Demeter keurmerk.
Demeter yoghurt
Korte keten
Ommelanden werkt met een korte keten: in zo min mogelijk stappen van de boer naar de consument. Yuri Blanken licht toe: “We kennen de boeren die de melk aan ons leveren: als je kiest voor onze zuivelproducten, dan kies je voor melk afkomstig van biodynamische boerderijen. En… dat proef je! Met zo min mogelijk ingrepen maken we echte, smaakvolle voeding. Gewoon puur natuur, omdat dat het lekkerste is.”
De smaak van de Ommelanden
Die korte keten is verbeeld op de kraagjes van de producten. ‘Ommelanden’ is hier in het Noorden een heel bekend begrip. De ommelanden zijn van oorsprong gebieden rond een middeleeuwse stad. Vanuit de ommelanden kwamen de groenten, zuivel en kaas naar de stad toe.
Op de kraagjes zie je de koe die het land voorziet van mest en melk geeft, de boer die de koe melkt, het graan dat de boer verbouwt en de consument natuurlijk. Die kringloop is heel typerend voor biodynamische landbouw.
Wat is biologisch-dynamisch eigenlijk?
Bij Ommelanden wordt alleen melk met het Demeter-keurmerk verwerkt, afkomstig van biologisch-dynamische boeren. Benieuwd wat dat inhoudt? We leggen het je uit!
Een heel belangrijk element zijn de horens van de koe. Een koe heeft gewoon horens, net als een geit. In de industrie worden de horens verwijderd vanwege efficiëntie: als je héél veel koeien dicht bij elkaar zet en je zet er geen stier bij, waardoor er geen goede hiërarchie is, dan gaan koeien elkaar pijn doen. Maar zo hoort het natuurlijk niet. Demeter-koeien hebben daarom gewoon horens - dat is een absolute voorwaarde.

Echt gekarnde karnemelk
Karnemelk wordt van oorsprong gemaakt van volle melk. Die melk wordt verzuurd, gekarnd en door het karnen (wat een wilde beweging is) scheiden de vetten zich van het product af. Die vetten, dat wordt boter. En wat je overhoudt is de karnemelk! Maar de karnemelk die je in de supermarkt koopt is gewoon magere melk die aangezuurd is. Qua voedingswaarde is het hetzelfde, maar het is een geïndustrialiseerd proces dat niets meer te maken heeft met het oorspronkelijke recept van karnemelk. Wij blijven dus dicht bij onze ambacht en maken échte karnemelk.
Demeter melk

Tijd is smaak, ook bij Yogarde
Onze Yogarde is een standyoghurt. Standyoghurt is het proces waarbij je yoghurt in de pot laat rijpen. Daar komt heel veel vakmanschap bij kijken, omdat het eigenlijk niet te automatiseren is. Het komt erop aan dat je zelf ziet of het product klaar is, hoe lang het nog moet rijpen en op welke temperatuur. En dat duurt lang; dit is echt een voorbeeld van een proces waar in de reguliere industrie geen tijd voor is.
Een merk van Craft Dairy
Ommelanden is een merk van Craft Dairy, een bedrijfje in Drenthe. Al meer dan 30 jaar wordt daar op ambachtelijke wijze de lekkerste zuivel (en inmiddels ook kaas) gemaakt.
