martijn en monique schieman van de zonneboog

Spinazie, broccoli, pompoen, erwtjes, wortels, granen... noem maar op! Monique en Martijn Schieman van biodynamisch bedrijf De Zonneboog telen meer dan vijftien verschillende gewassen.

Wortelen
Nederland - 1 kg
2 99
Een groot deel van hun oogst is bestemd voor de diepvriesverkoop. "Die mix maakt het extra leuk; elk gewas heeft zijn eigen zaai- en poottijd. Dat geeft risicospreiding en je kunt werkdruk beter verdelen. Het vergt namelijk heel wat handarbeid voordat onze groenten verpakt in het schap liggen."
Zuinig op de grond
Bodembeheer is heel belangrijk voor de ervaren Demeter-telers. "De bodem is de basis. Als je die niet op orde hebt, dan word je daar meteen op afgerekend. We zijn zuinig op de grond en gebruiken natuurlijk geen chemische hulpmiddelen. Dankzij al die verschillende gewassen kunnen we gemakkelijk rouleren.
Eens in de negen jaar staat hetzelfde gewas op dezelfde plek. Dan zijn eventuele ziektes in de bodem hopelijk verdwenen. Om de bodem op orde te houden, zaaien we na de hoofdteelt zo snel mogelijk groenbemesters in zoals klaver, grassen of zonnebloemen. Die vangen ontzettend veel regen op. Bij droogte houden ze juist water vast en blijft de bodem goed beworteld."
alles voor de biodiversiteit
"Om de biodiversiteit te vergroten, hebben we achter op het land een wal met bosplantsoen van inheemse struiken. Een heel grappige plek waar van alles gebeurt. Afgelopen zomer kwam er zelfs een stel bevers wonen. Onze lindenbomen zijn een feestje voor de bijen en ook op bloeiende groenbemesters komen allerlei insecten en vlinders af. En langs de kavels hebben we drie poelen gegraven en nog één grotere op het erf. Daarmee creëer je weer een ander natuurlijk biotoopje én een drinkplaats voor allerlei passerende dieren."
Recepten met wortelen
Poststal
"Onze koeien helpen ons om de kringloop compleet te maken. Ze lopen in de winter in een potstal. Hier gaat drie keer per week een schone laag stro in. Al die lagen verteren, tot er één geheel overblijft. Zo krijg je perfecte mest, waarmee we de akkers bemesten. Daarna mogen de koeien de hele zomer lekker buiten grazen. Voor onze speltproductie scheiden we letterlijk het kaf van het koren. Dat kaf gaat naar een bio-kippenboer die zijn kippen erop laat scharrelen. Dat krijgen we vervolgens als kippenmest retour."
Diepvries-fan
"Zelfs onze pompoen gaat in blokjes de diepvries in: wij zijn écht fan van diepvries. Eet je groenten van buiten het seizoen? Dan zijn die wekenlang onderweg uit een ver land. Onze groenten worden direct na het oogsten diepgevroren, vers van het land en dus nog vol vitamines." De groenten van De Zonneboog vind je terug in het diepvriesschap onder het merk Luna e Terra. Ook de spelt die De Zonneboog verbouwt vind je bij Ekoplaza: die wordt door Meesters van de Halm tot muesli verwerkt."