04 mrt. 2020 editorial

Zo zorg je voor jezelf en jouw omgeving

img

Mijn passie voor biologisch is begonnen op mijn 33e. Ik was heel erg ziek, omdat pas heel laat werd ontdekt dat ik een darmparasiet had. Ik had ontstekingen in mijn darmen en gewrichten en mijn nieren en lever werkten niet goed meer. In de reguliere geneeskunde konden ze niet meer doen dan mij antibiotica geven waardoor ik nog zieker werd. In totale wanhoop en vel over been, kwam ik bij een natuurgeneeskundige terecht in Amsterdam en zij constateerde naast de parasieten ook nog een candida infectie.

Ik startte met het innemen van kruiden die de schimmels en de parasieten zouden doden en daarnaast een zwaar dieet. Zij adviseerde mij om uitsluitend biologisch te eten. Ik wist niet wat ik meemaakte. Alles smaakte zoals het ‘vroeger’ smaakte toen ik nog thuis woonde. Ik ben als kind opgevoed met groenten van eigen groentetuin. Vers brood van de bakker, vlees van de slager en vis van de visboer. Mijn moeder was nogal gedreven als het ging om gezond eten. Toen ik het huis uit ging, had ik dat allemaal losgelaten. Totdat ik ziek werd.

In één klap werd ik mij bewust van mijn oppervlakkigheid als het ging om gezonde voeding. Na een jaar van diëten en het innemen van supplementen voelde ik mij beter dan ooit tevoren! Ik wist dat ik hier iets mee wilde doen en begon met een HBO-studie Natuurgeneeskunde. Ondertussen deed ik of mijn man Rob boodschappen bij verschillende natuurwinkels. Rob werkte zijn hele leven al in de supermarktbranche en hij was verbaasd over de onverzorgde stoffige planken, de vaak onlogische inrichting en de slechte manier van communiceren richting de klant die hij tegenkwam.
Hij bleef winkels bezoeken en vergelijken en kwam uiteindelijk thuis met de mededeling dat Ekoplaza hem het meest aansprak. Qua inrichting, assortiment en sfeer. Hij wilde daar deel van worden; een pand was snel gevonden en na een gesprek met de directie begon hij de Ekoplaza aan het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Na anderhalf jaar ben ik ook in de winkel gaan werken. Ik had inmiddels mijn HBO-studie Natuurgeneeskunde en opleiding tot Body-en-Mind-therapeut zo goed als afgerond.

Ik vind het geweldig om iets te doen voor de aarde en voor de medemens als het gaat om het doorgeven van de kennis. Ook vind ik het fijn om mensen te mogen inspireren op het gebied van gezond eten en koken. Rob is organisatorisch een kei en naast de winkel runnen we nu ook de webshop waardoor biologisch nog beter bereikbaar is geworden. We leveren inmiddels aan consumenten en bedrijven door de hele stad.