05 mei 2020 editorial

Zo geef je kippen wat meer ruimte

img

De plofkip! Een verschrikkelijke term die staat voor snelle winst ten koste van dieren. In 6 weken tijd wordt een kuikentje van 50 gram vetgemest tot een vleeshomp van ruim 2 kilo. En dit alles met maar één doel: het kuiken zo snel mogelijk slacht-klaar krijgen. Het vetmesten van kuikens kan natuurlijk nooit onder natuurlijke omstandigheden. De plofkippen leven in donkere stallen, zijn aangewezen op gemodificeerd krachtvoer, komen nooit buiten en moeten leven onder erbarmelijke omstandigheden. De boerenbedrijven waar de plofkip vandaan komt, zijn voornamelijk gefocust op het maken van winst. De leefomstandigheden van de kippen zijn hierbij totaal niet belangrijk.

Bij Ekoplaza geloven we niet in de plofkip. We vinden het zelfs walgelijk wat er met de dieren gebeurt. De kipproducten die je bij Ekoplaza vindt zijn 100% biologisch. Biologische kippen zijn opgegroeid in een diervriendelijke omgeving met uitloop (en nee, geen donkere stallen!). Ze worden gevoed met levenskrachtige biologische voeding. Preventief gebruik van medicijnen, waaronder antibiotica, is verboden. Een biologische kip bereikt ook pas het gewicht van 2 kilo na circa 11 weken.

De kipproducten van Ekoplaza zijn allemaal afkomstig van ’t Huis ter Mee. Dit is hét bedrijf in Nederland dat principieel uitsluitend werkt met biologische kippen met het driesterrenlogo én EKO-keurmerk. 

Al ruim 25 jaar is Hans Dubbelaar eigenaar van dit Zeeuwse bedrijf. Dubbelaar is met meer dan 40 jaar ervaring in de biologische landbouw en pluimveehouderij een echte bio-pionier. Aanvankelijk hield hij zelf kippen op het landgoed Ter Mee. Tegenwoordig verwerkt hij enkel nog. Hij krijgt zijn kippen via een aantal vaste leveranciers. Dubbelaar kent deze vaste leveranciers persoonlijk en is zodoende exact op de hoogte van de leefomstandigheden van de kippen. Dit maakt ’t Huis ter Mee een zeer betrouwbare biologische partner voor Ekoplaza.

Naast het verantwoord houden van dieren, is het ook belangrijk dat de hele kip wordt gebruikt voor consumptie en dat de leverancier een eerlijke prijs krijgt. Op het moment dat winkels alleen kipfilets afnemen, is de leverancier genoodzaakt de overige kipproducten met verlies voor een niet-bio prijs verkopen. Hierdoor wordt er geen eerlijke prijs meer betaald. 

Doordat Ekoplaza een zo breed mogelijk assortiment voert, krijgt ’t Huis ter Mee altijd een eerlijke prijs voor de producten. 

Als je hier achter staat, dan koop je dus niet je biologische kippenvlees uit een koeling waar ook plofkip uit verkocht wordt. Op die manier kies je écht voor een eerlijk stuk vlees, zonder concessies te doen aan dierenwelzijn, het milieu en de gezondheid.