30 mrt. 2020 editorial

7 april is Wereldgezondheidsdag

img

Elk jaar wordt Wereldgezondheidsdag georganiseerd op 7 april. Op deze dag vraagt de World Health Organization aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Elk jaar heeft Wereldgezondheidsdag een ander thema; 2020 is het jaar van de verpleegkundige en verloskundige. Sta jij op dit moment meer dan ooit stil bij de gezondheid van jezelf of die van een ander? Of je nu thuis aan het werk bent, naar je werk gaat of een dagje vrij bent. Het is belangrijk om goed voor jezelf en voor een ander te zorgen. Daarom helpen we je met een aantal tips om je weerstand op peil te houden. Christianne, medewerker Kwaliteit en Voorlichting, zet een aantal adviezen op een rij.

Ondersteun je weerstand met de juiste kruiden
Echinacea purpurea, oftewel de rode zonnehoed, staat bekend om zijn ondersteunende werking op het immuunsysteem. Deze plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika waar hij werd gebruikt om verkoudheid en griep te behandelen. Ook werden er mondwaters van gemaakt om ontstekingen in het tandvlees tegen te gaan. Ook kamille heeft een positief effect op je weerstand. De combinatie van Echinacea purpurea en kamille, aangevuld met de zachte smaak van vlierbloesem, venkel, lindebloesem, salie en munt maakt dat de weerstandsthee van Piramide een ideale thee is om je weerstand te verhogen. En vergeet natuurlijk niet te ontspannen tijdens je momentje. Ook heel erg belangrijk voor je weerstand.

Verhoog je omega-3 inname
Voor een goede gezondheid is het belangrijk dat je voldoende omega-3 vetzuren binnen krijgt. Je kunt je inname van omega-3 vetzuren verhogen door lijnzaad of koolzaadolie. Deze oliesoorten bevatten naar verhouding veel ALA (de plantaardige vorm van omega-3). Ook vette vis en schaal en schelpdieren bevatten veel omega-3 vetzuren, namelijk EPA en DHA. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en het is belangrijk dat je zowel ALA als EPA en DHA binnen krijgt. Gelukkig zijn er ook plantaardige vervangers voor EPA en DHA, namelijk olie uit algen (vis is rijk aan EPA en DHA omdat ze algen eten). De visvrije omega 3 van Rineke en de algenolie van Royal Green of Mattison zijn perfect om de inname van deze essentiële vetzuren te verhogen!  

Kiemen zijn vitaliteitsbommetjes!
Broccolikiemen, radijskiemen en alfalfa zijn stuk voor stuk vitaliteitsbommetjes! Waarom? In zaadjes zitten alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft om tot leven te komen. Deze voedingsstoffen zitten gebonden aan anti-nutriënten die ervoor zorgen dat de voedingsstoffen pas vrij kunnen komen als het zaadje tot leven komt. Door het zaadje te kiemen komen al deze voedingsstoffen vrij en worden ze voor ons beter opneembaar. Eet ze rauw in een wrap met hummus, tomaatjes en veldsla of voeg een plukje kiemen toe aan je boterham met notenpasta.

Zeg ja tegen kombucha
Deze eeuwenoude receptuur wordt in China ook wel 'onsterfelijkheidsthee' genoemd. En dat heeft een reden: De bacteriën in je buik bepalen voor een groot deel je weerstand. Niet zozeer de hoeveelheid bacteriën is van belang, maar wel hoeveel verschillende bacteriestammen er in je buik leven. Iedere bacterie heeft namelijk zijn eigen functie. Door een eenzijdig eetpatroon kan de variatie aan bacteriën afnemen, maar gelukkig kun je daar wat aan doen! Net als kefir is kombucha een gefermenteerde drank. De basis bestaat uit groene of zwarte thee waar een kombucha zwam aan wordt toegevoegd. Deze zwam (bestaande uit bacteriën en gisten) breekt de suikers in de thee af en vormt o.a. zuren, enzymen en lekkere bubbels. Doordat kombucha niet wordt verhit blijven de bacteriën en enzymen in de drank achter. In Lekker (W)eten lente vind je het recept voor een heerlijke Kombucha-mocktail

avatar

Christianne de kort

Consultant kwaliteit

Biofoodie richt zich op kennisoverdracht in de hele keten: van boer tot bord. Door middel trainingen en bijdragen aan content marketing en communicatie maakt Biofoodie de vertaalslag van complexe informatie naar behapbare kennis en waardering voor de producten waarmee we werken.