19 jul. 2023 editorial

Vis: zo eet je 'in het seizoen'

img

Één keer per week vis eten past perfect binnen een gezonde levensstijl. Tegelijkertijd legt de visvangst en -kweek grote druk op natuur en milieu. Om te voorkomen dat vissoorten uitsterven door overbevissing en bijvangst is actie nodig. 

Bij Ekoplaza willen we bijdragen aan de natuur onder water en denken aan de toekomst. Het doel is om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren. Daarom gaat er veel aandacht uit naar het visassortiment, met dierenwelzijn voorop, en bieden we verse vis van Marqt aan. Marqt werkt samen met de Good Fish Foundation en Stichting Vis&Seizoen om de visconsumptie structureel te verduurzamen. En dat is hard nodig als we willen dat ook de toekomstige generaties van vis kunnen blijven genieten. Wat kun je zelf als consument doen? 

  1. Eet, net als bij groenten, alleen vis die 'in het seizoen' is. De regel is eigenlijk heel simpel: laat een vissoort met rust als deze met de voortplanting bezig is. Zelfs vis met een duurzaamheidslabel kun je beter niet het hele jaar door consumeren. 
  2. Kies zoveel mogelijk voor duurzame visserij. Vanuit deze gedachte heeft Marqt een speciaal assortiment samengesteld. De vis in het assortiment is in het juiste seizoen gevangen, heeft een gezonde populatie, wordt duurzaam gevangen én is van hoge kwaliteit. 

Bekijk het verse vis assortiment van Marqt

Vanaf september: Schol
Denk je aan de Noordzee, dan denk je aan schol. Deze oer-Hollandse vissoort zet haar eitjes af in de maanden januari tot en met maart. Eet daarom in deze periode liever geen schol. Het beste seizoen om schol te eten is vanaf mei tot en met november. Bij Ekoplaza is schol vanaf september verkrijgbaar. Schol voelt zich het fijnst op de (Noord)zeebodem, niet ver van de kust. Typerend zijn de oranje stippen op zijn huid. Deze magere vis is neutraal van smaak en heeft een zachte structuur. De meeste mensen kennen de schol gepaneerd en gefrituurd van de kraam bij de zee. Maar schol kan ook eenvoudig (op de huid) gebakken worden in de pan met een klontje boter en een scheutje olie. Heerlijk met een kneepje citroensap.

Vanaf mei: Koolvis
De koolvis is een zoutwatervis die tot de familie van de kabeljauwachtigen behoort. Er wordt vaak gedacht dat deze vis alleen maar verwerkt wordt tot vissticks, maar het is juist een erg smaakvolle, stevige vis waar je alle kanten mee op kan. Deze vis bevat hoogwaardig eiwit en weinig vet, ideaal voor een gezonde en sportieve levensstijl.