23 mrt. 2023 nieuws

RauwPower en Weerribben Zuivel vallen in de prijzen bij de Cum Laude Awards

img

Jaarlijks vinden in maart de Cum Laude Awards voor zuivel en kaas plaats. Boeren en boerinnen door het hele land komen bij elkaar voor de verkiezing van de lekkerste, zachte kazen en zuivel. Binnen de categorieën ‘Kaas’, ‘Zachte kaas en Zuivel’ gaan de boeren en boerinnen die deze kaas en zuivel maken met de melk van eigen koeien, geiten of schapen, de strijd met elkaar aan. De producten worden geproefd door kaaskeurmeesters en vervolgens gekeurd op uiterlijk, doorsnede, consistentie en het allerbelangrijkste: de geur en de smaak. In beide categorieën is er een winnaar naar huis gegaan met de hoofdprijs Den Besten Cum Laude Award kaas of Den Besten Cum Laude Award zuivel. Daarnaast zijn er in de onderliggende categorieën ook nog prijzen te winnen. Verschillende merken welke je bij Ekoplaza vindt zijn ook in de prijzen gevallen!

Goud en zilver voor RauwPower 
Raw Milk Company van het merk Rauw Power uit De Lutte nam vorige week voor het eerst deel aan de Cum Laude Awards. En met succes: ze gingen met drie awards naar huis. "Het was heel spannend afgelopen week. De Bond van Boerderij-Zuivelbereiders organiseert de jaarlijkse Cum Laude Awards en Raw Milk Company deed hier voor het eerst aan mee. En we zijn meteen in de prijzen gevallen: goud voor onze RauwPower kefir-hangop en zilver voor onze Oerkefir en rauwe roomboter. We zijn als team hier natuurlijk super trots op. We zijn tien jaar bezig en dit is echt een stukje erkenning", aldus Tonny Mulder. Ze vertelt over de gouden medaille winnaar kefir-hangop: "Onze hangop is een geconcentreerd zuivelproduct dat wordt verkregen door het laten uitlekken van kefir. Omdat we een groot gedeelte van de wei (circa 60%) letterlijk uit de kefir laten lekken, krijgt de hangop een kwarkachtige structuur. Het smaakt erg vol en is zeer voedzaam."

Weerribben Zuivel wint twee keer brons
Ook Weerribben Zuivel is in de prijzen gevallen. Zij gingen met twee bronzen medailles naar huis: de Volle Kwark en Yoghurt Griekse Stijl werden beide beoordeeld met een ruime 8. De zuivelproducten van Weerribben Zuivel worden gemaakt op de boerderij van Klaas de Lange, aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Klaas vertelt: "Onze zuivel wordt direct op de boerderij verwerkt. Doordat we de tijd nemen om de kwark rustig uit te laten lekken (in plaats van centrifugeren of melkpoeder toe te voegen) krijgt de kwark een mooie volle smaak. Het totale proces van kwarkbereiding duurt bij ons ongeveer 24 uur, om de beste smaak te ontwikkelen. De manier waarop wij kwark maken is uniek in Nederland, en wellicht in de wereld.”

De awards worden jaarlijks georganiseerd door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders en de prijzen zijn uitgereikt op donderdag 16 maart 2023.