06 jan. 2021 column editorial

Lekker vitaal: op weg naar de meeste weerstand

img

Wil je meer weten over hoe wij jou de meest vitale producten kunnen garanderen? We leggen hier onder allerlei belangrijke onderwerpen aan je uit.

ekoplaza-biologisch-vitale-producten


Uit vitale bodem
Ons assortiment is 100% biologisch. Biologische landbouw draait om een veerkrachtige en levende bodem: het bodemleven* bepaalt de gezondheid van de bodem en de plant. Om het bodemleven in stand te houden worden er geen kunstmest** en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De plant kan hierdoor in zijn eigen tempo groeien en kan daardoor meer smaak, vitaliteit en voedingswaarde ontwikkelen. Biologische producten komen daarom altijd uit de volle grond. Dat proef je niet alleen, maar voel je ook in je weerbaarheid. Vitaminen en mineralen linea recta op jouw bord. Beter wordt eten niet.

*Met bodemleven bedoelen we alle organismen die in de grond aanwezig zijn; van regenwormen tot micro-organismen. In een theelepel gezonde landbouwgrond bevinden zich méér organismen dan dat er mensen op aarde zijn. 

**Kunstmest is een kunstmatige mix van voedingsstoffen die enkel de groei van de plant stimuleert en de bodem uitput.

Van vitale dieren
Als je vlees of zuivel eet, vertrouw dan op de beste kwaliteit. Onze boeren geven de dieren meer ruimte, daglicht en gevarieerde voeding. En ze leven stressvrij. Door geen preventieve antibiotica te gebruiken zijn de dieren in staat om een natuurlijke weerstand te ontwikkelen en vitaal te blijven. Dat geeft vitale dieren die op hun beurt weer weerbare en gezonde producten geven.

Beste aanbod plantaardig
De hoeveelheid dierlijke producten op je bord moet in balans zijn met de hoeveelheid plantaardige en dierlijke producten die een gemengd bedrijf kan bieden. Dat betekent dat we samen naar een minder dierlijk en meer plantaardig voedingspatroon moeten overstappen. Volgens onderzoek zijn de klanten van Ekoplaza het meest tevreden over het plantaardige aanbod. Als je meer plantaardig en minder vlees eet, krijg je balans. Op je bord, in de landbouw en op de aarde. Planten groeien als vanzelf en stoten geen gassen uit. Ze eten geen voer van ver weg en bevatten vrijwel alle noodzakelijke voedingsstoffen. Ons aanbod plantaardige proteines is ruim 2x zoveel als ons aanbod vlees en zuivel. Best makkelijk dus om ook eens te kiezen voor vega.

Maximale levenskracht! 
Bij vitaliteit denk je meestal aan fitte mensen. Maar planten kunnen ook vitaal zijn. Vitale planten krijgen de tijd om te groeien en diep te wortelen in een bodem vol leven, waardoor ze sterk en volop levenskrachtig zijn. Wist je dat een biodynamische komkommer weer aan elkaar kan groeien als hij doorgesneden is? Hoeveel levenskracht wil je hebben! Onze voeding heeft vitaliteit en daardoor krijg jij weerstand. Een betere keuze is er niet.

Breedste biodynamische assortiment 
Biodynamische boeren telen in maximale harmonie met de natuur. In de biodynamische landbouw bepaalt de natuur de dynamiek. Koeien houden hun hoorns, varkens hun staart, er worden patentvrije zaden gebruikt en de bodem blijft maximaal vruchtbaar en vol levenskracht. Ook voor toekomstige generaties. Biodynamische boeren hebben het Demeter-keurmerk. Wij hebben een groot aanbod van deze Demeter-producten. Het grootste in zijn soort om precies te zijn. Omdat we in Demeter een voorbeeldfunctie zien. Volop keuze dus om beter te eten.

Voeden in plaats van vullen 
Bij iedere bewerkingsstap in het productieproces gaat voedingswaarde verloren. Daarom kijken we kritisch welke bewerkingsstappen noodzakelijk zijn en houden we ze zo dicht mogelijk bij de bron. Onze zuivel wordt zoveel mogelijk op de boerderij verwerkt en verpakt. Bij biodynamisch zelfs zonder homogeniseren, waardoor de smaak authentiek en romig blijft.

Wij kiezen voor de volle korrel. Het grootste deel van ons assortiment is volkoren. Dat geeft jou de meeste voedingsstoffen. En we kiezen voor suikerbewust: we gebruiken geen geraffineerde suikers of kunstmatige zoetstoffen en verlagen de hoeveelheid suiker waar mogelijk.

Lekker onbewerkt 
Welvaartsziekten hangen samen met industrieel bewerkt voedsel. Bewerkingen om ons eten langer houdbaar, vetter en zoeter te maken. Wij doen daar niet aan mee. Onbewerkte voeding is beter voor je. Als het niet hoeft, bewerken wij het voedsel niet. Daarom zijn onze abrikozen bijvoorbeeld bruin in plaats van oranje. Ze zijn niet bewerkt met sulfiet en smaken veel lekkerder.

Lekker brood heeft maar een paar dingen nodig: meel, water, gist of desem, een snufje zout en tijd. Jij krijgt dan de echte smaak en geen gebakken lucht. Broodverbeteraars, verstopte suikers, prefab broodmixen of machinale verwerking, daar doen wij niet aan. Onze bakkers kneden het brood met hun handen en geven het de tijd om te rijzen. Zuurdesem is zelfbereid en ze werken met graan van bekende telers. Dat levert knapperig brood op dat niet eeuwig houdbaar is. Maar het is zo lekker dat je het meteen opeet.

Troepvrij 
Het is heel simpel. Wat er niet in hoort, zit er niet in. Daarom smaken onze producten zoals ze van nature smaken, met zo min mogelijk ingrediënten. Lekker dus. Onze producten zijn lekker zonder hulp van smaakversterkers, synthetische aroma's, puur van zichzelf. In ons voedselaanbod is geen plaats voor omstreden of kunstmatige E-nummers. Meer dan 270 E-nummers vind je bij ons niet terug. E-nummers maken producten langer houdbaar of wijzigen de kleur, geur, smaak of structuur. Dat willen wij niet. Daarom tolereren wij alleen natuurlijke toevoegingen die essentieel zijn voor de bereiding. De beste kwaliteit die de natuur te bieden heeft. Hup, zo op jouw bord. Dat lijkt logisch, maar alleen wij kunnen het garanderen. Daar kun je van op aan.

Maximaal gifvrije landbouw 
Onze telers gebruiken geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, zodat jij geen cocktail aan bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Dat is wel zo veilig, ook voor je (ongeboren) kind. Hoe ze dat doen? Ze zorgen voor een gezonde bodem door geen kunstmest te gebruiken en een ruime vruchtwisseling. Hierdoor krijgt de plant tijd om te groeien en weerstand op te bouwen waardoor gif niet nodig is. En als er toch een onkruidje tussen staat dat ongewenst is, dan plukken ze het met de hand weg. Dat is niet alleen fijner voor jouw gezondheid, maar ook voor alle beestjes die rondom de akker leven.

Power voor je weerstand 
Er leven zo'n 1,5 kg bacteriën in je darmen. De diversiteit aan bacteriën bepaalt mede jouw gezondheid. Hoe meer verschillende bacteriën er in je darmen leven, hoe beter het lichaam in staat is om voedingsstoffen goed af te breken, vitamines en hormonen aan te maken (waaronder gelukshormonen), het immuunsysteem aan te sturen en ontstekingen te voorkomen. Iedere bacterie heeft namelijk zijn eigen specifieke functie in de darmen.
Net als in een gezonde bodem leven er in je darmen meer micro-organismen dan dat er mensen op aarde zijn. Biologische landbouw is gericht op een levende bodem voor maximale vitaliteit!

Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat de juiste bacteriën goed worden gevoed. Ze hebben vezels uit groente, fruit, peulvruchten en granen nodig om te overleven. Daarnaast kan een gezond voedingspatroon zorgen voor meer verschillende bacteriestammen, namelijk door middel van gefermenteerde producten, zoals kimchi, zuurkool, tempeh, kombucha, kefir en yoghurt. Bij Ekoplaza vinden we dat niet alleen onze bodem, maar ook onze producten zoveel mogelijk verschillende bacteriestammen moeten bevatten. Onze zuivel bevat doorgaans meer verschillende bacteriestammen dan gebruikelijk. Zo maakt gezond eten gelukkig!

Het seizoen bepaalt 
Groente en fruit groeien meestal in een bepaald seizoen. In deze periode smaakt het lekker en komt het van dichtbij. Daar kiezen wij voor. Raapstelen en asperges in het voorjaar. Aardbeien in de zomer en pompoenen in de herfst. Het juiste seizoen geeft de volle smaak. Het is bovendien duurzamer. Het eerste schap dat je bij ons in de winkel ziet zijn de groente en fruitproducten die in de aanbieding zijn. Dat zijn grotendeels producten die volop aanwezig zijn in het seizoen en van Nederlandse bodem komen. Maar soms kan het niet anders dan van ver weg. Bananen, mango’s of kiwi’s groeien immers niet in Nederland. In dat geval zorgen wij ervoor dat we de lokale boeren kennen, een korte keten hebben en dat het transport duurzaam is.

Voor een vitale wereld 
Samen met onze partners, die we goed kennen, zorgen we dat jij er op kunt vertrouwen dat jouw eten beter is. Beter voor jezelf, voor de planeet en alles wat daarop leeft. Dat garanderen wij bij elke boodschap. Door chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken komt er gif in de bodem, het drinkwater en in de gewassen zelf. Insecten krijgen dat binnen en gaan dood. Terwijl insecten zoals bijen van belang zijn voor bestuiving en andere insecten de voeding van vogels vormen. Onze telers en boeren gebruiken geen gif of GMO, zorgen voor bijvriendelijke bloemenvelden en houden maximaal rekening met de vogels. Kampioenen biodiversiteit zijn het!

De relaties met onze partners zijn duurzaam. We kennen elkaar al lang en zijn er ook in mindere tijden voor elkaar. Dat lijkt logisch, maar is het niet altijd in supermarktland. We gunnen iedereen een faire prijs en werken samen aan innovaties en goede producten. Dat leidt tot blije boeren, lokaal en overzee.