28 apr. 2022

Koolstofboeren: een oeroud principe

img

Onze koolstofboeren houden dankzij de bomen COvast op hun bedrijf en krijgen daarvoor een vergoeding van Ekoplaza. Zo compenseren we de uitstoot van vrachtwagens, de koeling in de winkels en computers op kantoor. Gerrit Marsman sr. en zoon Gerrit Marsman jr. zijn 2 van onze koolstofboeren, naast broccoliboeren en veeboeren. Op hun eko-boerderij 'De Eerste' staan kastanjes, wilgen, elzen, eiken en linden, allemaal door elkaar, om COvast te houden. 

Maar dat is niet de enige reden dat de akkers van De Eerste zijn omzoomd met groen, vertellen vader en zoon. "De bomen veranderen het microklimaat. Hier in de Noordoostpolder kan het flink waaien. Bomen breken de wind en beschermen zo onze gewassen. Bovendien zorgen de bomen 's zomers voor schaduw voor het vee, en vliegt en fladdert er van alles in de bomenrijen." 

In de weg
De bomen hebben nog een verrassend voordeel volgens Gerrit jr.: "Onze buren moeten nu zorgvuldiger spuiten: eerst zwenkte de spuitboom achter hun tractor ook over ons land en over de sloot, maar nu staan de bomen in de weg. Ze moeten 'm opvouwen, de draai maken en 'm pas daarna weer uitklappen. Dat scheelt: geen landbouwgif op ons land en geen gif in de sloot."

Gewoon mooi
Afgelopen jaar zijn zestig nieuwe bomen aangeplant op het bedrijf, bij de ongeveer zevenduizend die er al stonden. De eerste bomen gingen de grond in toen Marsman sr. in de jaren tachtig het bedrijf overnam van zijn vader, Gerrit sr. "Toen bestond het woord 'koolstofboeren' nog niet, maar het principe is oeroud", zei hij. "Dat bomen zuurstof produceren en COopnemen, wisten wij natuurlijk allang. Bovendien: de bomen zijn gewoon mooi."

Wil je meer weten over Gerrit Marsman sr. en zoon Gerrit jr.? Lees hier meer over het werk op hun eko-boerderij 'De Eerste'.

Lees meer