28 nov. 2023 korte keten

Het lekkerste eten komt uit de beste keten

img

Kijk gauw eens in ons vriesschap, want daar vind je namelijk sinds kort nieuwe Demeter-groenten, afkomstig van onze bekende telers. Met deze samenwerking helpen we niet alleen de telers, maar geven we ook een positieve boost aan de bodem en biodiversiteit in Nederland.

Stem op de edamameboontjes!

Goed nieuws! De edamameboontjes liggen pas net in de winkel maar zijn nú al genomineerd voor Biologisch product van het jaar. Ben jij ook fan van de Demeter groenten uit een korte keten? Breng dan nu je stem uit! Je stem is goed doorgekomen als het sterretje onder het product geel kleurt.

Stem op Luna e Terra

Elkaar vertrouwen
Wij vinden het belangrijk dat onze telers dezelfde waarden hebben als wij. Dat betekent dat ze verder kijken dan de Europese regels voor het biologisch keurmerk en dat ze investeren in nóg meer samenwerking met de natuur. Daarom zijn we zuinig op onze telers en koesteren we onze langdurige relaties met hen, zeker met onze Demeter-telers. Zij moeten erop kunnen vertrouwen dat we hun oogst afnemen, ook als het een keer tegenvalt. Door samen teeltplannen te maken zorgen we voor een divers aanbod in onze winkels. En wat we in het seizoen niet kwijt kunnen, vriezen we voortaan dus in. Net als bij een moestuin. 

Diversiteit op het veld
Ellen Nicolaes en Hilde Weijs, Brand Manager en Category Manager bij Ekoplaza, hebben dit project geïnitieerd. Hilde vertelt: "Het leuke van samen teeltplannen maken is dat je helemaal los kunt gaan met de diversiteit in gewassen. En doordat we afnamegarantie kunnen bieden, kan een teler hier ook echt voor gaan. Door telkens een ander gewas in te zaaien houd je de bodem gezond en trek je verschillende diersoorten aan. Vlinderbloemigen, wortelgewassen, vruchtgewassen en bladgewassen worden afgewisseld met rustgewassen, zoals granen. Hoe meer diversiteit hoe beter." 

Korte keten
In onze vriezer vind je nu dus Demeter-groenten van Nederlandse telers onder ons eigen merk Luna e Terra, hét merk voor biodynamische voeding. Lokaal verwerkt en snel ingevroren, voor het behoud van de voedingsstoffen. We weten nu dus ook precies van wie wat afkomstig is en dat vertellen we je graag: op iedere verpakking staat het gezicht van één van de telers van het product en een QR-code die verwijst naar zijn of haar verhaal. Zo'n korte en transparante keten, daar zijn we echt trots op! Want echt lekker eten komt uit een korte keten. 

Het verhaal achter de Edamameboontjes
Marga Klein Swormink en Wim Stegeman zijn de 'ambassadeurs' van de edamameboontjes (jonge, groene sojabonen). Voor het Demeter-keurmerk moet minimaal 10% van de landbouwgrond worden besteed aan bevordering van biodiversiteit. Dat halen Marga en Wim met gemak. Hun bedrijf is met de aanleg van vogelakkers, wintervoedselvelden en paddenstoelen in trek bij heel veel verschillende soorten insecten, kikkers en vogels. De edamameboontjes zijn een belangrijk onderdeel van de gewasdiversiteit en de groenbemesting, Deze vlinderbloemige plant brengt stikstof in de bodem en wordt ingezet als rustgewas. Marga en Wim zijn daarom blij dat wij hun boontjes willen verwaarden. Zo zorgen ze niet alleen voor een krachtige en levende bodem, maar ook voor meer plantaardige eiwitten op ons bord.

Je vindt nu de edamameboontjes, suikermais, doperwten en sperziebonen in het vriesschap. Houd dit schap in de gaten, want binnenkort worden er nog meer varianten geïntroduceerd!