17 okt. 2022 editorial

Het aanstekelijke enthousiasme van Pelle

img

Samen met vader Arjan runt Pelle Nijdam 4 Ekoplaza-winkels, waaronder Ekoplaza Alkmaar. Met zijn aanstekelijke enthousiasme wil Pelle iets veranderen aan de wereld. Mensen blij maken met échte voeding is zijn drijfveer. Onlangs is zijn Ekoplaza winkel in Alkmaar volledig verbouwd en ligt de nadruk nu op volop verse en écht lekkere biologische producten. 

Pelle vertelt: "Mijn vader speelde met het idee om met pensioen te gaan, maar toen we samen in de winkel gingen werken, heeft mijn enthousiasme hem weer aangestoken. Voorheen zagen we elkaar niet zo vaak, we waren allebei druk, nu spreken we elkaar elke dag. Hij werkt meer op kantoor dan voorheen, ik sta meer aan de voorkant. Het zal m'n horeca-achtergrond wel zijn, ik vind het een feest om met mensen te werken én tegelijkertijd de winkel goed te laten draaien. Bij Ekoplaza werken alleen maar mensen die, net als pa en ik, de wereld willen veranderen: we willen iets positiefs toevoegen."

Pas geoogstekoplaza-biologisch-alkmaar-pelle-opening-winkel
"We hebben net de verbouwing van ons filiaal in Alkmaar achter de rug. Een totale metamorfose: de afdeling met groente en fruit zie je nu meteen als je binnenkomt. We hebben meer ruimte voor de groente en fruit van het seizoen, je krijgt direct zin om te gaan koken als je de pas geoogste pompoenen, pruimen, frambozen en kolen ziet liggen. Op een grappige manier lijkt dat de manier waarop onze winkels zijn begonnen; met een groentekraampje in Warmenhuizen, bij het tuinbouwbedrijf van mijn vader. Veertig jaar geleden groeide dat uit tot een kleine kiosk, dat werd een winkeltje en nu zijn het een paar eigen winkels."

Bezieling
"Inmiddels runnen we samen een paar Ekoplaza-winkels in deze regio. De overeenkomst? Sinds de verbouwing werken we samen met een slagerij. Dat was voorheen onze buurman, we hebben zijn zaak bij onze winkel getrokken. Ik zie in de slagerij dezelfde aandacht en bezieling als wij bij Ekoplaza voelen. Van vakkenvuller tot bedrijfsleider: we willen allemaal mensen blij maken met echte voeding, met lekker en goed eten." 

Lief voor de natuur
Biologisch eten lijkt steeds relevanter te worden, zegt Pelle. "Stikstof-uitstoot, boerenprotesten, CO2-uitstoot, energieprijzen, noem maar op. We moeten met elkaar gaan zoeken naar een andere manier van omgaan met de natuur. In onze winkels zie je: het kan echt anders."