30 mei 2018 editorial

Fosfaatregeling schaadt biologische boeren onnodig

img

Wij vinden het belangrijk om boeren die duurzaam, biologisch of biodynamisch produceren, te ondersteunen. Neem fosfaat: dat is schadelijk wanneer er te veel van is. Daarom is er een fosfaatregeling die de melkproductie (en het aantal koeien) binnen de perken houdt. Maar dan moet die wet wel goed worden toegepast.

Het teveel aan fosfaat komt voor een groot deel voor rekening van boeren die te veel mest, te weinig land en krachtvoer uit Zuid-Amerika halen. Heb je een koppel koeien dat past bij je land en zorg je voor eigen voer, dan zorg je voor een eigen kringloop en draag je dus niet bij aan ophoping van fosfaat. Helaas zijn er een paar schrijnende gevallen van biologisch en biodynamische boeren die in de knel komen door dit fosfaatbeleid. Stichting Demeter lobbyt voor een ontheffing voor Demeter melkveehouders. Ekoplaza steunt dit initiatief.

Een bioboer werkt heel anders
Bioboeren hebben een andere bedrijfsvoering dan grote gangbare veehouders. Toch moet bijvoorbeeld Demeter boer Bram Borst van biodynamische boerderij De Buitenplaats een aantal koeien wegdoen wil hij voldoen aan de fosfaatregeling. Hij heeft al een forse boete gekregen en staat nu met zijn rug tegen de muur. In het TV-programma De Monitor wordt duidelijk hoe absurd de huidige uitvoering van de wet is. Als Bram minder koeien mag houden, maar voldoende melk wil hebben om zuivelproducten te maken, dan is hij dus gedwongen om krachtvoer te geven. Dan zorgen minder koeien voor veel meer melk, maar brengt hij wel fosfaat naar Nederland!

Ontheffingsverzoek aan Minister LNV voor Demeter melkveehouders
Een deel van de Demeter melkveehouders zoals Bram is in de problemen gekomen en voor een aantal is het zelfs al te laat. Daarom vraagt stichting Demeter om een algemene ontheffing voor Demeter melkveehouders.

Ekoplaza steunt dit onderwerp! Wil jij meer lezen over wat wij doen om onze boeren te ondersteunen? Lees het artikel “Fosfaatregeling schaadt biologische boeren onnodig” in onze nieuwe Lekker Weten zomer. Gratis af te halen in alle Ekoplaza filialen!