22 feb. 2019 nieuws

Ekoplaza tekent het plastic pact

img

De weg naar plasticvrij is inmiddels een onderdeel van de missie van Ekoplaza. We hebben al veel stappen gemaakt. Zo zijn we een intensieve en langdurige samenwerking met Plastic Soup Foundation aangegaan, hebben we ons uitgesproken als voorstander van statiegeld, zijn we onze eerste plasticvrije pop-up store (Ekoplaza Lab) gestart en hebben we een actiefolder met enkel 100% plasticvrije producten uitgegeven. Bij Ekoplaza willen we ons met name focussen op zaken waarop we direct invloed hebben: single used plastics in relatie tot eten en drinken.

Ekoplaza wordt vaak benoemd als koploper als het gaat om dit thema en de ontwikkeling ervan. Intern hebben we een duidelijke missie: we willen zo min mogelijk plastic gebruiken en in plaats daarvan met duurzame alternatieven voor plastic werken. In de winkels helpen we de klant om zo min mogelijk gebruik te maken van plastic. We verkopen al 1386 plasticvrije producten en bieden katoenen groente netjes en broodzakken aan voor hergebruik. Bij Ekoplaza zien we het plastic pact niet als eerste stap, maar als een extra handreiking vanuit de branche om te blijven ontwikkelen. Het probleem is te groot om alleen aan te pakken. Producenten, de industrie, afvalverwerkers en de overheid zullen allemaal hun rol moeten innemen en zich blijven ontwikkelen. Door deel te nemen aan het plastic pact krijgen we de kans om met deze partijen om de tafel te gaan.

Wat ons betreft is recycling van plastic alleen een oplossing bij gebrek aan een beter alternatief. Plastic moet in alle gevallen recyclebaar worden en daarnaast is het van belang dat het daadwerkelijk gerecycled wordt. We hopen dat de gerecyclede grondstof in de toekomst ook als verpakkingsmateriaal gebruikt kan worden. Momenteel is er in veel gevallen sprake van downcycling. Hierbij heeft de gerecyclede grondstof niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof. Mede daarom ligt onze focus nog altijd op het gebruik van minder plastic en meer duurzame alternatieven. Ook Ekoplaza staat nog voor verschillende uitdagingen welke we graag aanpakken in de toekomst. Door samen te werken bereiken we meer dan alleen. Wij hopen dat het plastic pact hier een goede bijdrage aan kan leveren.

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.