17 dec. 2019 nieuws

Ekoplaza LAB: De állereerste plasticvrije pop-up store

img

Op 28 februari 2018 openden we de állereerste plasticvrije pop-up store in Amsterdam. Het Ekoplaza Lab bewees dat we zonder plastic kunnen bij voedsel- en drankproducten. Maar liefst 680 plasticvrije bio producten vond je in onze store en de teller staat nu op 1421. Plastic verpakkingen rondom voedsel en drank zijn slechts enkele dagen van nut, terwijl ze daarna nog eeuwenlang een verwoestende impact hebben op onze aarde. Ekoplaza Lab was het begin van onze plasticvrije beweging, de winkel sloot op 25 april maar we gingen (en gaan nog steeds) door. De plasticvrije producten zijn te vinden in álle Ekoplaza winkels en zijn te herkennen aan het PLASTICFREE keurmerk. We zijn er nog lang niet, maar we gaan de uitdaging aan.

We are ready for change, jij ook?!

On the road to a 100% plastic-free world.
Vanuit onze kernwaarden besluiten we af te stappen van producten die verpakt zitten in een of meerdere lagen plastic. Want niet alleen wij, maar ook de Ekoplaza klant is hier klaar mee. Door innovatieve composteerbare biomaterialen hebben we een milieuvriendelijker alternatief gevonden voor plastic verpakkingen.

Dat is wat boodschappen doen bij Ekoplaza anders maakt. Het maakt je trots én het laat je onbezorgd leven omdat je weet dat er geen lelijke neveneffecten zijn: bij Ekoplaza krijg je wat je denkt te krijgen. Alle producten uit het Lab zijn óók verkrijgbaar in elk Ekoplaza filiaal.

We're all about finding solutions.
In samenwerking met milieuactiegroep A Plastic Planet uit het Verenigd Koninkrijk hebben we februari 2018 het Ekoplaza Lab ontwikkeld. Sian Sutherland, medeoprichter van Plastic Planet: “Het invoeren van ’s werelds eerste “Plastic Free Aisle” markeert een mijlpaal voor de wereldwijde strijd tegen plasticvervuiling.”

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft in februari 2019 met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Ook Ekoplaza behoort tot de ondertekenaars van het Plastic Pact.

It look's like plastic but it isn't
Er zijn vele alternatieven voor plastic en er komen er nog meer bij. Denk aan glas, aluminium, papier en biomateriaal. Een volledig composteerbaar materiaal gemaakt van plantenvezels, houtpulp, cellulose of melkzuur. Met ons biomateriaal maak je verpakking waar de natuur iets mee kan; composteren tot koolstof water en aarde. 

Hoe werkt dat? Dit materiaal is opgebouwd uit verschillende lagen. Elke laag heeft een eigen functie en is gemaakt van composteerbaar materiaal, zoals houtvezel of melkzuur uit rietsuiker. Dit materiaal mag bij het gft-afval. Binnen 12 weken is het volledig gecomposteerd. Wil je meer lezen? Je vindt alle informatie in onze FAQ.

Yes to glass
Als goed alternatief voor plastic kan glas prima ingezet worden. Het is niet 100% plasticvrij, maar daar werken we aan. Er zit namelijk nog een heel klein laagje plastic in de coating van het deksel. Bij ons uiteraard BPA-vrij, maar ook deze coating moet plasticvrij worden. Glas is verder een sterk materiaal waarin de kwaliteit van het product goed bewaard blijft. Daarbij is glas oneindig recyclebaar!