17 nov. 2021 innovatie

Ekoplaza focust het komende jaar op de recycling van verpakkingen

img

Natuur & Milieu onderzocht recentelijk de herbruikbare en recyclebare plastic verpakkingen in de grootste supermarkten van Nederland. Ook Ekoplaza kwam aan bod. Dagblad Trouw doet daar vandaag verslag van. We zijn blij dat Natuur & Milieu inzichtelijk maakt waar Ekoplaza goed scoort en waar verbeteringen mogelijk en nodig zijn.

In het onderzoek wordt gerefereerd aan de R-ladder van circulariteit. Hoe hoger wordt ingezet op de R-ladder, hoe beter voor het milieu. Er gaat veel aandacht naar Reduce, Re-use, Resource en als laatste Recycle. Het onderzoek laat zien dat Ekoplaza op de eerste drie R’s al aantoonbare actie onderneemt.

Verpakkingsvrij of alternatief voor plastic
Waar in dit onderzoek de vergelijking tussen de supermarkten helaas scheef gaat, is dat bij andere supermarkten 55 plastic producten zijn geanalyseerd, en bij Ekoplaza slechts 43 producten meegenomen in het onderzoek. Dat maakt namelijk nogal een verschil. De andere 12 producten biedt Ekoplaza immers al verpakkingsvrij aan of in een alternatief voor plastic (zoals glas). Verpakkingsvrij is namelijk een belangrijke doelstelling binnen het Plastic Pact waar Ekoplaza zich in 2019 bij aangesloten heeft. Deze samenwerking tussen meerdere partijen in de verpakkingsketen, heeft de ambitie om gezamenlijk zo veel mogelijk herbruikbare en 100% recyclebare plastic verpakkingen op de markt te brengen.

Stimuleren van herbruikbare verpakkingen
In het onderzoek van Natuur & Milieu springt Ekoplaza er positief uit als het gaat om het stimuleren van de consument bij het gebruiken van herbruikbare verpakkingen. Dit doen we door het aanbieden van herbruikbare groentezakjes of (als enige supermarkt van Nederland) het aanbieden van zuivel in glazen flessen inclusief statiegeld. Graag willen we de klant in de toekomst nog breder ondersteunen in het stimuleren van duurzame keuzes.

Aandacht voor recycling van plastic
Ekoplaza besteedt veel aandacht aan het verminderen van plastic. Ons team is continu op zoek naar duurzame alternatieven zoals glas of papier. Bij een aantal producten is er nog geen geschikt alternatief voor plastic beschikbaar. In het onderzoek van Natuur & Milieu komt naar voren dat 29% van de verpakkingen van Ekoplaza gerecycled worden. Dit valt onder het gemiddelde van 34% bij de andere onderzochte supermarkten. Wanneer de glazen verpakkingen meegenomen waren in het onderzoek, zou Ekoplaza echter met 36% boven het gemiddelde uitkomen.

Bij Ekoplaza zijn we dankbaar voor de waardevolle inzichten die het onderzoek van Natuur & Milieu ons heeft opgeleverd. Het houdt ons scherp. Recycling en daarmee verkleinen van onze plastic-footprint is de volgende stap waar al onze aandacht naar uitgaat.

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.