01 mei 2023 nieuws

Ekoplaza breidt verpakkingsvrij assortiment en statiegeldsysteem uit

img

In januari introduceerden we het afvalvrije concept Wisselwaar: een assortiment biologische basisproducten, verpakt in glazen statiegeldpotten. Onlangs werd Wisselwaar door het publiek verkozen tot Biologisch product van het jaar en is het afvalvrije concept genomineerd voor de NL Packaging Awards van 2023. Vanwege het succes en toenemende vraag breiden we het Wisselwaar assortiment verder uit met verschillende noten, pitten en zuidvruchten. 

Bij diverse zuivelproducten zijn glazen statiegeldflessen bij Ekoplaza al heel normaal. Daarom is het een logische stap om het assortiment met statiegeldsysteem uit te breiden met biologische basisproducten. Het statiegeldsysteem biedt het gemak van vooraf gevulde potten die eenvoudig her te gebruiken zijn. In combinatie met aantrekkelijke prijzen stimuleren we de klant om vaker voor een afvalvrij alternatief te kiezen. Het assortiment breidt uit met onder andere kwalitatieve Nederlandse pompoenpitten van kweker Edwin Smits uit de Heurne. Daarnaast voegen we onder andere luxe zadenmixen, gemengde noten, Deglet Nour dadels en gedroogde mango toe.

Haalbaar streven
In Nederland kopen we in totaal 26 miljard plastic voedselverpakkingen per jaar. Wereldwijd groeit de plasticproductie met 4% per jaar en de hoeveelheid op de markt gebrachte plastic in Nederland stijgt jaarlijks met 2%. Dat is bijna 3.300 plastic verpakkingen per huishouden. In Nederland produceerden we in 2021 zo’n 9.937.000 ton afval, wat neerkomt op 571 kg afval per persoon. Dat is meer dan het Europese gemiddelde volgens partijen als Kassa en Milieu Centraal.

Tegelijkertijd wil de Europese commissie de stroom verpakkingsafval per inwoner fors verminderen. Hoewel we eerder meer dan minder plastic gaan gebruiken, rekenden onderzoekers van ING uit dat als we allemaal 5 verpakkingen per jaar minder gaan gebruiken, we deze stijgende trend kunnen keren. Een haalbaar streven. Op dit moment hebben we met Wisselwaar al bijna 38.000 verpakkingen bespaard!

De weg naar plasticvrij
Al jaren werkt Ekoplaza aan het terugdringen van plastic in winkels. Het streven is om in 2025 zoveel mogelijk plasticvrij te zijn. Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza: “De markt kent ons niet alleen als voorloper in bioproducten, maar ook als voorvechter van plastic- en afvalvrije producten. We zien dat gedragsverandering bij consumenten tijd kost. Daarom zijn we ook al jaren bezig met het plastic- en afvalvrij maken van onze verpakkingen. Ondertussen zoeken we ook naar andere oplossingen en ontwikkelden dit concept met Wisselwaar potten. Dat het concept massaal omarmt wordt, werd in januari bevestigd door het winnen van de publieksprijs voor Biologisch product van het jaar verkiezing."

De afgelopen jaren is het afval- en verpakkingsvrije assortiment enorm gegroeid. We hebben met Wisselwaar een systeem opgezet om klanten te helpen hun boodschappen milieu- en klimaatvriendelijker te maken. We kiezen er nu voor om naast een zelftapsysteem onze basisproducten ook in goedgevulde statiegeldpotten aan te bieden. "In diverse winkels vind je zelftapsystemen voor onder andere noten en we bieden verschillende producten in glas met statiegeld zoals sap van Luna e Terra, zuivel van Zuiver Zuivel en toetjes van Laitois. Naast producten in statiegeldpotten, werken we ook aan herbruikbare verpakkingen; denk aan tasjes en eierdoosjes. En daar waar het (nog) niet in een glazen statiegeldverpakking kan, proberen we de verpakking te reduceren, recyclebaar te maken of van gerecycled materiaal te maken,” aldus Kelly Wubbolts, Category Manager bij Ekoplaza.