25 okt. 2023 column

Productie van biologische bananen onder druk

img

Misschien heb je het al opgemerkt: de kwaliteit van onze biologische banaantjes wisselt enorm. De wereldwijde productie van biologische bananen staat namelijk onder druk door schimmels die de bananenplanten aantasten. 

Er zijn twee grote boosdoeners: de bananenziekte Sigatoka en kamrot waarbij de steel zwart wordt en de vrucht van het steeltje valt. Samen met de extreme hitte in de Dominicaanse Republiek hebben bananentelers het moeilijk. Ivo van Reij, onze importeur van biologische bananen van Bionana: "De hele biologische bananensector in de Dominicaanse Republiek heeft hier last van. In niet-bio plantages wordt er flink gespoten met bestrijdingsmiddelen om het virus en de kamrot te onderdrukken. Bij biologische landbouw mag dit gelukkig niet, maar dat zorgt op dit moment wel voor uitdagingen."

Bionana werkt met een coöperatie waar zowel grote als kleine bananenfarms in de Dominicaanse Republiek aangesloten zijn. Het voordeel hiervan is dat ook kleinschalige boeren een kans krijgen op de markt en een eerlijke prijs ontvangen. Het werken met diverse boeren maakt het onder de huidige omstandigheden ook lastig om uniforme bananen te kunnen leveren; elk gebied heeft immers op andere momenten te maken met de bananenziekte of kamrot.

Op het moment van oogsten lijkt er niks mis met de banaan, maar tijdens het transport doen de eerste kwaliteitsproblemen zich voor. De bananen rijpen erg onregelmatig: de ene doos is bij aankomst in Nederland al rijper dan de ander. Alle pallets worden voordat ze in de rijpingscelen worden geplaatst nagelopen op kwaliteit en gedurende de rijping goed gemonitord. Ivo: "De afgelopen weken hebben we extra controles ingelast, zodat we de kwaliteitsverschillen zoveel mogelijk kunnen opvangen. Maar we zien dat het verschil van kwaliteit met name zit tussen de diverse bananenboeren waarmee we werken. Samen met de boeren hebben we geprobeerd om de kamrot te verminderen door een kapje om de kammetjes van de bananen te binden. Helaas heeft dit niet geleid tot het gewenste effect. In samenspraak met de coöperatie hebben we besloten om de plantages waarvan de bananen als ze in Nederland arriveren te slecht zijn, in quarantaine te zetten.”

Reguliere supermarkten switchen bij kwaliteitsverschillen van land van herkomst, om zo altijd de beste kwaliteit te bieden. Samen met Bionana en de biologische bananenboeren zetten we in op een samenwerking voor de lange termijn. Om biologische bananenteelt mogelijk te houden, vinden we het belangrijk om samen verantwoordelijkheid te nemen. Wanneer iedereen binnen de keten bereid is om de risico’s en golven op te vangen, zorgen we ervoor dat we ook volgend jaar nog van lekkere biologische bananen kunnen genieten. Ivo: “Ondanks de moeilijke periode waarin we zitten verwachten we dat vanwege het veranderende seizoen in de Dominicaanse Republiek, de problemen langzaam maar zeker zullen afnemen.”

Met alle partners in de keten werken wij hard aan de beste bio-banaan. We verwachten snel weer de kwaliteit te leveren die jullie van ons gewend zijn!