19 jun. 2024 authentieke smaak

Een splinternieuwe Marqt-keuken

img

Leuk nieuws: onze Marqt-keuken is verhuisd naar een splinternieuwe keuken in Veghel. Pal naast het hoofdkantoor van Ekoplaza, dat is wel zo makkelijk: de ingrediënten voor alle verse soepen en maaltijden zijn al in huis. Dat scheelt een hoop vervoer. 

In de Marqt-keuken wordt net zo gekookt als je thuis doet: verse biologische groente en vertrouwde recepten. Alleen is de schaal wat anders: in de pruttelende pannen past 350 liter soep. Niek Smits, chef in de Marqt-keuken: "Elke dag kook ik samen met chefkok Jaap en een team van twaalf mensen zo'n 750 liter soep en we maken 1.500 maaltijden. Gigantisch veel, maar dat redden we met z'n allen. We doen niks geks, onze aspergesoep of de spinaziestamppot is hetzelfde als huisgemaakt. 

Waarom kun je de soep dan toch een paar weken bewaren? Zijn er conserveringsmiddelen gebruikt? "Absoluut niet", verzekert chef Niek. "We hebben een hele slimme manier om de verpakkingen te vullen. We gieten de soep in de bekers als hij nog kokend heet is, 85 graden. Deksel erop en meteen die pot ondersteboven. Dan pasteuriseert de soep op een natuurlijke manier. Twee dagen nadat wij de soep hebben gekookt, staat 'ie bij Ekoplaza in de winkel en daarna is hij dus nog minimaal twee weken houdbaar." Ook heeft de nieuwe keuken van Niek speciale chill-ruimtes, waar de soep en maaltijden snel afkoelen. Dat zorgt voor een nog betere kwaliteit. 

Naast het standaard assortiment van soepen die altijd lekker zijn, laat Niek zich inspireren door de groente van het seizoen. Dus wordt in de lente de erwtensoep vervangen door aspergesoep en staat er een Spaanse gazpacho in de winkelschappen. "We werken honderd procent biologisch en daar valt niks op af te dingen. En we gebruiken alleen groente die perfect rijp is. Groot voordeel: we zitten sinds kort letterlijk in hetzelfde pand als het magazijn van Ekoplaza. De voorraad is zo vers mogelijk en lekker dichtbij!"

Benieuwd naar alle verse soepen en maaltijden van Marqt? 

Bekijk het assortiment