09 aug. 2023 column

Demeter brood met graan van Nederlandse bodem

img

Graan is een belangrijk vruchtwisselingsgewas, het helpt bodemziekten te voorkomen en zorgt voor vruchtbare grond. Door het telen van graan af te wisselen met andere gewassen zijn er geen kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen nodig om de bodem gezond te houden. Toch verdwijnt graan - met name in de niet-biologische landbouw - steeds verder uit het Nederlandse landschap. 

Een gezonde, levende bodem zorgt voor vitale planten. Bakkerij van der Westen, onze vaste bakker, werkt daarom met Nederlandse Demeter-boeren. Deze boeren voldoen aan de strenge eisen voor biologisch-dynamische landbouw. 

Heldere oorsprong
Eén van de boeren waarmee Bakkerij van der Westen samenwerkt is Tom Saat van De Stadsboerderij in Almere: "Ons graan gaat direct naar de molenaar van Van der Westen die het op de ambachtelijke manier maalt op molenstenen. Van daar gaat het direct door naar de bakkerij waar er de mooiste broden van gebakken worden. Zo is de oorsprong helemaal lokaal en helder, van grond tot mond.

Passie voor brood
Nederlands graan kent helaas ook een nadeel: door ons klimaat bevat ons graan minder gluten. En gluten zijn nodig om luchtig brood te kunnen bakken. Gelukkig hebben de bakkers bij Van der Westen daar een oplossing voor. Ze gebruiken een authentieke Duitse bakmethode waarbij aan het brooddeeg zorgvuldig geselecteerde zaden en granen worden toegevoegd die eerst zijn gekookt en afgekoeld. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van natuurdesem. Na het kneden worden de broden met de hand gevormd en krijgen ze alle tijd om te rijzen. Het bakken gebeurt op een traditionele stenen ovenvloer. Dit zorgt voor heerlijk versgebakken brood met een geweldig mooie structuur. Door deze unieke bereidingswijze is het Demeterbrood bovendien voedzamer, heeft het een rijke smaak en blijft het langer mals. Het 'Duitse' Demeterbrood van Nederlands graan is in diverse soorten bij Ekoplaza verkrijgbaar: als Roggedriehoek, Nordic Pompoenbrood en Allison Volkoren

Bakkerij van der Westen bakt voor Ekoplaza ook Demeter Keltische broden. Deze broden kennen een langere rijpingstijd en worden met heel weinig gist gebakken. Om ze toch met Nederlands Demetergraan te kunnen bakken worden extra gluten toegevoegd.

Bekijk biologisch broodassortiment