11 okt. 2016 innovatie

Biologisch afbreekbare verpakkingen

img

Bij Ekoplaza vinden we dat duurzame verpakkingen een onmisbaar onderdeel vormen van een duurzaam beleid en we blijven daarom steeds op zoek naar nieuwe alternatieven voor plastic verpakkingen. Ook als deze verpakkingsoplossingen wat duurder blijken te zijn.
 
Het verpakkingsbeleid van Ekoplaza is op verschillende punten terug te zien: op de groente- en fruitafdeling is alle gesneden groente verpakt in biologisch afbreekbare folie. Daarnaast bieden onze winkels vooral onverpakte groente en fruit aan. Omdat ons assortiment helemaal biologisch is, hoeven onze producten niet verpakt te worden. Dit is vaak wel het geval in de reguliere supermarkt, waar de regelgeving bepaalt dat biologische groente en fruit niet met elkaar in aanraking mogen komen. Daardoor zijn biologische groente en fruit daar vaak verpakt. De onverpakte groente kun je bij Ekoplaza meenemen in papieren zakken, biologisch afbreekbare plastic zakjes of in een speciaal groentezakje, waar meerdere soorten groente en fruit in gedaan kunnen worden.

Sommige groenten liggen toch verpakt in de winkels; dat is vaak het geval bij kwetsbare groente, zoals eikenbladsla. Zonder verpakking zouden de bladeren afbreken en dat is jammer. 
 
Blijven ontwikkelen
Eerder deze week maakte Albert Heijn bekend dat zij niet langer gebruik zullen maken van biologische afbreekbare verpakkingen op de groente- en fruitafdeling. In reactie hierop geeft Stephan Blommendaal, inkoopmanager bij Ekoplaza, aan dat plastic verpakkingsmateriaal altijd hoog op de agenda staat bij Ekoplaza: “Inmiddels hebben we een groot deel van de plastic verpakkingen om kunnen zetten naar afbreekbare materialen. Daarnaast blijven we altijd op zoek naar duurzame alternatieven die we bij Ekoplaza kunnen introduceren. Deze verpakkingen zijn wellicht wat duurder, maar het is onze verantwoordelijkheid als Ekoplaza om ook naar de duurzaamheid te kijken. Voor een leefbare wereld in de toekomst is het juist nu van groot belang om de goede keuzes te maken.”
 
Steeds minder plastic
Het plastic is een van de grootste milieuproblemen waar op dit moment een oplossing voor gevonden moet worden. Daarom probeert Ekoplaza ook verdere maatregelen te nemen om het gebruik van plastics te minimaliseren. Al ruim voordat winkels geen gratis plastic tassen meer mochten uitgeven, was Ekoplaza overgegaan op papieren boodschappentassen.
Daarnaast wordt een groot gedeelte van de ‘afvulbare producten’ (zoals rijst, noten en peulvruchten) van het Ekoplaza-huismerk verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen. Dit kun je zien aan het kiemplantlogo op de verpakking. 

Het biologisch afbreekbare folie kun je bij het gft-afval doen, het composteert na verloop van tijd. 

Op al deze manieren proberen we er met Ekoplaza voor te zorgen dat het plastic afval zoveel mogelijk wordt verminderd. 

Ekoplaza - Samen een gezonde wereld