20 mrt. 2020 editorial

Tuin als kantoor

img

Is er eindelijk droog en zonnig weer in het vooruitzicht, gooit corona roet in het eten. Al een aantal weken stonden onze tuinders in de startblokken om de bedden voor de openlucht teelten voor te bereiden en de eerste gewassen in te zaaien. Telkens bleek het land te nat. Wanneer na een droge dag met veel wind en zon, de bovenlaag wat opgedroogd was, lukte het sommige tuinders om wat tussen de buien door te doen. Het wachten is op een langere drogere periode om echt aan de slag te kunnen gaan. Maar dan zijn wel meteen voldoende handen nodig om het werk te klaren. Want als snotterende medewerkers verplicht thuis zitten bestaat alsnog de kans dat de planning van de teelten in de war wordt geschopt.

Omdat er afspraken zijn gemaakt over de week waarin producten bij Ekoplaza geleverd worden, proberen de tuindes later zaaien en planten te voorkomen. Hoe dan ook; gezondheid staat voorop, dus als er iets gedaan kan worden aan het tegengaan van de verspreiding van het virus, worden de nodige maatregelen getroffen. Thuis werken gaat lastig bij een beroep in de landbouw. Maar in de landbouw is de tuin het kantoor, of het kantoor de tuin: in ieder geval, het werk is buiten. Dat betekent dat de medewerkers meters afstand kunnen houden van elkaar. Sterker nog, terwijl de één schoffelt op een perceel met sla, kan een ander bloemkool planten op misschien wel tweehonderd meter verderop. Gezamenlijk koffie drinken en de laatste nieuwtjes uitwisselen is er even niet bij, ieder kan op zijn of haar eigen moment pauze nemen. Weinig risico dus. En de gezonde buitenlucht geeft zelfs je weerstand een boost, zeker nu de lente eraan komt en we de zon weer wat vaker gaan zien. Thuis werken voor onze boeren is dan ook helemaal niet nodig en ook niet wenselijk. Straks geen Hollandse asperges of aardbeien, dat is haast ondenkbaar…

Nu veel evenementen zijn afgelast en veel mensen verplicht thuis zitten zou de verveling wel eens toe kunnen slaan. De buitenlucht lonkt. En misschien het leven op het platteland stiekem al wat langer. Een uitgelezen kans om er, als het kan, op uit te trekken. En wie weet dat er in de buurt een tuinderij is waar je kunt helpen planten of schoffelen. Van de nood een deugd maken, zo heet dat toch?