04 apr. 2017 innovatie

Op weg naar een BPA-vrij assortiment!

img

Bij Ekoplaza vinden we het belangrijk dat je altijd met een gerust hart boodschappen doet. We zijn van mening dat de bezorgdheid over de gezondheid van jezelf en de wereld geen belemmering mag zijn. Als duurzame supermarkt willen we dat er biologische producten verkrijgbaar zijn, met aandacht voor mens en dier, zonder schadelijke stoffen. Om deze reden is Ekoplaza, als eerste supermarkt op weg naar een BPA-vrij assortiment.

Er worden regelmatig vragen gesteld over het gebruik van Bisfenol A (BPA) in de verpakkingen. BPA is een chemische stof die veel wordt gebruikt in verpakkingsmateriaal van voedsel, om het plastic meer elastisch te maken. Het stofje komt voornamelijk voor in blikken en de coating van deksels en potten. Verschillende onderzoeken en media brengen BPA in verband met hormoonverstoring en schade aan ogen, huid of luchtwegen. Daarom wordt de inname van grote hoeveelheden gezien als een gevaar voor de gezondheid.

In de afgelopen jaren heeft Ekoplaza op de achtergrond hard gewerkt aan een volledig BPA-vrij assortiment. Met als doelstelling om op 1 april 2017 volledig BPA-vrij te zijn, willen wij graag communiceren wat de huidige status is.

Ontwikkelingen naar BPA-vrij
Door de bewuste keuze om samen te werken met leveranciers die net als Ekoplaza biologisch werken, is de bereidheid tot ontwikkeling hoog. Hierdoor hebben we in de afgelopen jaren zeer goede stappen kunnen zetten.

De eerste stap die we hebben genomen, is het aanbieden van BPA-vrije kassabonnen. Daarnaast zijn we met alle leveranciers in gesprek gegaan en hebben we onze wens met hen besproken. Vanaf dat moment zijn de leveranciers hard gaan werken om een omschakeling te maken naar BPA-vrije verpakkingen. En met succes! Ekoplaza was als een van de eerste met BPA-vrije conserven in glas en kokosmelk en tomaten in blik.

Er is licht aan het einde van de tunnel en we zijn goed op weg naar een 100% BPA-vrij assortiment. Op dit moment zijn de laatste leveranciers in omschakeling. Niet alleen huismerken, maar ook de producenten van onze A-merken zijn er proactief mee aan de slag.

De weg die we bewandelen…
Als Ekoplaza willen we een assortiment aanbieden waarop je kunt vertrouwen. Wij dragen graag deze verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de teler, het milieu en jou. Dit zodat je bij Ekoplaza zonder zorgen je inkopen kunt doen. We willen niet afwachten, maar juist samen met onze leveranciers proactieve duurzame ontwikkelingen doormaken. Doordat wij de juiste prijs kunnen bieden, hebben zij de ruimte om deze ontwikkelingen door te zetten.

Omdat er veel komt kijken bij het omschakelen naar 100% BPA-vrij, hebben helaas niet al onze leveranciers de streefdatum van 1 april 2017 gered. Uiteraard is dit geen reden om de deur te sluiten, maar juist om nog meer samen te werken.

De bedrijven die nog werken aan een BPA-vrije verpakking zijn:

  • Aarts conserven BV met het assortiment aan vruchten op siroop onder het merk Arlo. De vruchten worden voor een heel jaar, direct na oogst verpakt. Hierdoor kan een perfecte kwaliteit geboden worden, maar duurt het ook langer om over te stappen op een BPA-vrije deksel. In de tweede helft van 2017 zullen de nieuwe oogsten komen en de producten volledig BPA-vrij zijn!
     
  • De augurken uit pot van Marschland Naturkost onder het merk BIO-FIT. De overstap naar een nieuwe deksel heeft invloed op de houdbaarheid van het product, waardoor de streefdatum helaas niet haalbaar was. In de laatste maanden zijn er positieve ontwikkelen en lijkt Marschland de mogelijkheden te willen onderzoeken. Eind 2017 verwachten we (mogelijk) BPA-vrije deksels.
     
  • Een aantal worstproducten van Ökoland worden in glas aangeboden waarbij de deksel nog niet BPA-vrij is. Vanwege de hoge gehaltes aan zout en eiwitten kan Ökoland met een BPA-vrije sluiting, nog geen garantie geven voor voedselveiligheid. In samenwerking met Ekoplaza is er inmiddels een mogelijke leverancier gevonden die deze garantie wel kan bieden. Binnenkort worden de eerste testen met dit product gedaan.
     
  • Yarrah BV zoekt een manier om het hele assortiment diervoeding BPA-vrij te maken. De enige uitzondering bij hen tot op heden is het blikvoer met de gewichten 400g en 820g. De huidige verpakking is geanalyseerd en heeft een minimale migratiewaarde.

De leveranciers hebben met regelmaat hun producten laten controleren en hebben nog nooit sporen van BPA aangetroffen. De welwillendheid van deze bedrijven geeft ons het vertrouwen dat we op weg zijn naar een BPA-vrij assortiment en in het huidige jaar hier een garantie op kunnen geven!

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.