12 okt. 2017 editorial

Koop een banaan, help de Dominicaanse Republiek!

img

Onze banaan komt uit de Dominicaanse Republiek. Bananenleverancier Mike Reuselaars van Beeorganic werkt hier met een specifieke groep van boeren, die wij al jaren kennen en die zich dagelijks inzetten om de beste biologische bananen te produceren. De laatste weken is er veel gebeurt in het Caraïbisch gebied. De Dominicaanse Republiek is twee keer getroffen door een zware orkaan. Ook onze bananenplantages liggen in dit gebied. Bananenboer Edgar Rojas vertelt hierover.

Vooral de laatste, Maria, heeft een grote impact gehad. Gelukkig wordt de bevolking tegenwoordig goed geïnformeerd door de overheid. De mensen in de kuststreken (N-NO) zijn opgeroepen landinwaards te verhuizen waar noodhuisveting aanwezig was. De havens werden 1 dag voor de storm gesloten en de winkels waren 1-3 dagen gesloten. Iedereen had zijn voorraden al ingeslagen.

Edgar Rojas: “We hebben al onze ramen en deuren met hout verstevigd, maar desalniettemin is het heel angstig als er een grote orkaan voorbij trekt. Het lawaai is verschrikkelijk, het natuurgeweld maakt je heel klein en angstig, zeker als dan ook de elektriciteit en communicatie uitvalt. Toch zijn we gezegend; het oog van de storm is niet over land gegaan, maar 100km vanaf de kust, op zee.  Naast (wind)schade aan wegen en gebouwen, heeft vooral de regen voor overstroming gezorgd. De grootste rivier in ons gebied, de ‘Yague del Norte’ is uit zijn oevers getreden en heeft veel schade gemaakt aan huizen, bruggen en wegen.”

“Ook veel bananenplantages zijn getroffen, vooral die aan de rivier liggen. Helaas waren die eind vorig jaar ook hard getroffen en zouden deze (na 9 maanden) juist weer in productie komen. Gelukkig ligt mijn plantage op hoger gebied, iets verder van de rivier en is er relatief weinig schade. Ik schat dat ik zo’n 10% van mijn planten ben verloren. Er zijn echter plantages die meer dan 50% van hun bananen kwijt zijn.”

Ekoplaza kan gewoon bananen blijven leveren, maar dan met wat meer bruine plekken dan normaal. De harde wind heeft zijn sporen achtergelaten op de schil. Ondanks dat heeft deze banaan maar liefst twee orkanen overleefd. De Dominicaanse Republiek heeft ons hard nodig om alles weer op te bouwen. Biologische bananen zijn één van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Daarom danken wij jou voor de aankoop van deze bananen!

Koop een banaan, red de Dominicaan!