30 okt. 2020 column

Koken met Estée Strooker

img

Deze herfst koken we met chef-kok Estée Strooker (29), bekend van haar kookprogramma's, eigenaar van Eetwinkel STROOM en van gastronomisch restaurant 't Amusement in Arnhem. 

Estée: “Natuurlijk is lekker eten serveren belangrijk, maar voor mij is het zeker zo belangrijk om mijn gasten mee te geven waar de ingrediënten vandaan komen. Net als in Frankrijk en Italië hebben we in Nederland ook een eetcultuur en daar mogen we best wat trotser op zijn. Daardoor kijk je ook met meer respect naar je eten. Door de eeuwen heen zie je veel traditionele gerechten. Van die klassiekers, zoals stamppot, of haring met uitjes, maak ik in mijn restaurant gastronomische gerechten. Door authentiek te koken met een beetje nostalgie wordt het automatisch duidelijk dat ons eten zo dicht mogelijk bij de bron vandaag komt. Cake maken we bijvoorbeeld met reuzel, want varkensvet was van oudsher veel beter verkrijgbaar dan boter.

Om verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, serveren we in ’t Amusement alleen een verrassingsmenu, rekening houdend met dieetwensen. Daarin nemen we onze gasten mee door het seizoen, vertellen we wat we met het eten gedaan hebben en wat de oorsprong is. Vlees haal ik bij een boerin in de Achterhoek die een prachtige NoWaste varkensboerderij heeft. Het liefst koop ik een heel varken, of een stiertje hier uit de uiterwaarden, en verwerk die van kop tot kont. Pas als dit vlees op is koop ik nieuw vlees. Ik weet dus precies waar de dieren gelopen hebben. Daarom past Ekoplaza ook zo goed bij mij. Zij willen hetzelfde verhaal uitdragen naar de consument. Want kies je voor seizoensgebonden en lokaal, dan heeft dit vele voordelen voor jezelf en je omgeving.”

Benieuwd naar de bijzondere gerechten die Estée voor ons gemaakt heeft? Ze maakte een rouleau van paddenstoelen en zeewier, een aardpeer-linzensoep en een pompoen-karamelcake met hazelnoten. 

avatar

Estée Strooker

Chef-kok

Deze herfst koken we met chef-kok Estée Strooker (29), bekend van haar kookprogramma's, eigenaar van Eetwinkel STROOM en van gastronomisch restaurant 't Amusement in Arnhem.