13 okt. 2020 editorial

Ekoplaza maakt 'gezond' de makkelijke keuze

img

Gezond eten is belangrijk. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de aarde. Bij Ekoplaza strijden we Voor Beter Eten. Allereerst draait het om wat je eet: groente en fruit vormen de basis, met balans op je bord is er balans in de verdeling tussen dierlijke en plantaardige producten. We kiezen voor een aanbod met zo min mogelijk suikers en zout. Onze voedingsvisie kijkt daarnaast verder dan het bord. Ekoplaza staat voor biologische landbouw welke het fundament is Voor Beter Eten en daarom ook het fundament voor ons bedrijf.

In de eerste Superlijst Gezondheid bekijkt Questionmark hoe supermarkten mensen helpen gezond te eten door de samenstelling van assortiment, aanbiedingen, winkelinrichting en doelstellingen. Ook Ekoplaza komt aan bod in deze Superlijst. Onze kwaliteitsmanager Steven IJzerman vertelt meer over zijn visie op gezond eten: “In onze optiek komt een gezond product uit een gezond landbouwsysteem. Dit gaat verder dan alleen nutriënten. Onze boeren telen zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zodat producten de tijd krijgen om smaak en voedingswaarde te ontwikkelen. De hele biologische keten bekijkt het product vanuit een gezonde bodem en kiest daarmee voor het maken van voeding in plaats van vulling. Het eindresultaat is een product vol vitaliteit, wat puur is en daardoor naar mijn mening gezond.”

Ekoplaza de meest gezonde supermarkt 
Het is onze ambitie om de gezondste supermarkt van Nederland te zijn. Daarmee willen we relatief gezien het grootste aantal gezonde producten verkopen. Dat doen we door te zorgen voor een gezond assortiment en door klanten te helpen om een gezonde keuze te maken.

“Wij zijn blij om te horen dat de keuzes die wij maken, worden gezien door Questionmark”, aldus Steven. “Volgens hen hebben wij, als voorloper, de ambitie om ‘de gezonde keuze te vergemakkelijken’ het best vertaald in beleid en praktijk. Questionmark komt tot de conclusie dat Ekoplaza van alle supermarkten de meeste gezonde voeding biedt, in zowel het assortiment als in de reclamefolders. Wat hen verder opvalt is dat ons assortiment zich onderscheidt door relatief veel suikerarme frisdranken (die niet kunstmatig zijn gezoet) en relatief zoutarm vlees en vleesvervangers. Daarbij zijn we de enige supermarkt die zich met een groter aanbod volkoren pasta’s onderscheidt.”

Steven: “Overigens is het grootste deel van ons assortiment volkoren. Daar zouden wij graag aan willen toevoegen dat we als Ekoplaza streven naar producten die puur zijn en zo min mogelijk bewerkt. Sappen komen bijvoorbeeld bijna nooit uit concentraat. Gedroogd fruit wordt niet gezwaveld. Demeter melk wordt niet gehomogeniseerd en we beschikken over een groot assortiment rauwmelkse producten. Bovendien ben je bij Ekoplaza verzekerd van producten die niet zijn behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen.”

Balans op je bord
“Achter de schermen zijn wij continu bezig om een gezonde keuze makkelijk te maken. Echter blijft het een uitdaging om dit ook op de winkelvloer inzichtelijk te maken voor de consument. De komende tijd focussen wij ons op communicatie in de winkel en op het schap waarbij we consumenten stimuleren om gezonde keuzes te maken. Vanaf januari starten wij tevens een campagne die volledig in het teken staat van balans op je bord. Zo leggen we de focus op de juiste verhouding voor elke maaltijd en willen wij onze klanten bovenal plezier geven in gezond en lekker eten. In samenwerking met de organisaties waarmee Questionmark de Superlijst heeft opgezet, gaan wij aan de slag om in de toekomst nog meer positieve stappen te zetten op het gebied van gezondheid.”

Bekijk hier de Superlijst Gezondheid van Questionmark

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.