15 nov. 2019 innovatie

Ekoplaza en Instock werken samen tegen verspilling

img

Wist je dat een (te) groot deel van vers geteelde producten onnodig in de afvalbak belanden? Ongeveer 1/3e  van ons voedsel wordt verspild. Dit komt neer op ruim 2 miljard kilo (!) in Nederland. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en het transport, in de horeca, maar ook in supermarkten, speciaalzaken en uiteindelijk bij jou thuis. Gelukkig zijn steeds meer voedselaanbieders zich hiervan bewust en werken zij aan oplossingen. We hebben de handen in elkaar geslagen met Instock. Een organisatie welke onverkochte producten bij plaatselijke Ekoplaza’s ophaalt. Want samen kunnen wij producten redden!

Instock: “Bij Instock willen wij voedselverspilling letterlijk én figuurlijk op de kaart zetten. We zijn begonnen met eigen restaurants, maar we willen nog meer voedsel redden en anderen inspireren. Om deze reden zijn wij gestart met een 'Food Rescue Center', waar wij onverkochte producten nu ook aanbieden aan andere creatieve chefs in de horeca. Daarom sluiten we steeds meer partners aan, die hun overschot en imperfecte producten een goede bestemming willen geven. We zijn blij dat we een mooi samenwerking zijn gestart met Ekoplaza.”

Wanneer bijvoorbeeld granen of nootjes bij onze groothandel niet meer naar de winkels kunnen vanwege een mismatch in vraag en aanbod, maakten we daar al biologische varkens gelukkig mee. Maar liever maken we er andere bedrijven blij mee, die de producten gebruiken voor menselijke consumptie. Voor ons is de samenwerking met Instock daarom een perfecte oplossing. We starten met het aanbieden van eigen overschotten aan Instock, maar hopen ook binnen onze keten meer producten te kunnen redden via deze samenwerking. Het eerste succes is hier al gemaakt door de connectie te maken tussen Instock en brood Vanmenno. Dat smaakt naar meer!

Bij Ekoplaza werken we met slimme bestelsystemen om zo veel mogelijk verspilling te voorkomen. In de winkel bieden we producten met een te korte houdbaarheidsdatum aan voor 50% korting en daarnaast zijn verschillende winkels aangesloten bij Too Good To Go. Een mobiele applicatie tegen voedselverspilling, waarop onze winkels overtollig voedsel aanbieden. Super handig, en super innovatief! Inmiddels hebben we al bijna 30.000 klanten blij gemaakt met een Too Good To Go 'Magic Box'. Wist je dat Too Good To Go is gekozen tot meest inspirerende merk van 2019? Lees daarover meer.