16 jul. 2021 editorial

Beter eten is ook beter presteren

img

Topsport is een keiharde wereld. Er is maar een kleine groep die de top echt bereikt. Ekoplaza steunt topsporters in hun carrière door sponsering van biologische voeding. Want beter eten is ook beter presteren! Ekoplaza ambassadeur Anne Tauber, wiens motor draait op biopower, vindt voeding een belangrijke brandstof. Als 17-jarige kwam ze uit de langebaan schaatswereld en sinds zes jaar is ze professioneel mountainbiker. Ze combineert dit 's winters met marathonschaatsen. Anne vertelt haar eetgeheimen om zo fit mogelijk aan de start van een wedstrijd te verschijnen.

Anne: "Sinds ik ambassadeur ben van Ekoplaza, heb ik meer kennis gekregen van biologische voeding. Ik moet best veel eten, dus is het essentieel dat het lekker is. De biologische producten van Ekoplaza helpen daar enorm bij. Bovendien eet ik dan met de overtuiging dat het goed is. Via mijn social media kanalen en de podcast die ik aan het maken ben, wil ik mensen triggeren om over hun voeding na te denken en laat ik zien en luisteren hoe ik dat doe. Met name gevarieerd eten is voor iedereen de basis."

"Ik begin een trainingsdag altijd heel relaxed met een goed ontbijt. Tijdens het mountainbiken gebruik je je hele lichaam, veel meer dan bij wielrennen. Als je meer grip krijgt op wat je verbrandt en wanneer je wat moet eten, is dat beter voor je prestatie en voor je herstel. Ik vind dat ook heel leuk om uit te puzzelen. Train ik lang, dan neem ik een stevig ontbijt van havermout met teffmeel erdoor en wat fruit; dat zorgt voor lekker veel koolhydraten. Als lunch eet ik het liefst een salade, daar kun je lekker mee variëren. Dat is heel makkelijk: na een krachttraining vul ik die aan met kaas of een ei voor de eiwitten, na een duurtraining met pasta of rijst voor de koolhydraten. Tussendoor probeer ik dan nog wat extra's te eten, zoals een fruitshake met mango, banaan, gember en kwark."

Of je nu topsporter bent of niet, op een bewuste manier bezig zijn met welke brandstof je aan je lijf geeft is voor iedereen een gezonde keuze. Kies daarbij als basis biologisch en onbewerkt voedsel om je lichaam optimaal te kunnen laten functioneren. 

avatar

Anne Tauber

Mountainbikester & marathon schaatster

Anne Tauber kwam als 17-jarige uit de langebaan schaatswereld en sinds zes jaar is ze professioneel mountainbiker. Ze combineert dit 's winters met marathonschaatsen.