13 feb. 2018 column

Afvallen zonder honger deel 2

img

In het vorige blog las je wat je volop en royaal kunt eten voor een superslank en fit lichaam: biologisch fruit, bladgroen, kruiden, kiemen aangevuld met (zoete) aardappelen, (pseudo) volkoren granen, peulvruchten en een beetje zeewier. Deze voedingsmiddelen zitten vol met stoffen waarvan je iedere dag zoveel mogelijk binnen wilt krijgen en zijn bovendien van nature arm aan calorieën.

Veel calorieën – weinig voedingsstoffen
Zet deze voedingsmiddelen eens af tegen een standaard Nederlands dieet met kwark, vlees, vis, kaas, brood, broodbeleg, pasta, koffie en koek. Met zo’n dieet krijg je je zelfs met kleine maaltijden al heel snel veel calorieën binnen zonder levende voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en vezels. Bovendien zitten er weinig bruikbare stoffen in voor je lichaam. Je eet snel te veel, want je maag geeft niet aan je hersenen door dat er voldoende voedingsstoffen aan ‘boord’ zijn om het werk goed te kunnen doen.

Je krijgt ook snel te veel geraffineerd zout, vet en eiwitten binnen. Dit kan je basismetabolisme vertragen en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere welvaartziekten laten stijgen. Met als gevolg: je voelt je moe, koud en futloos waardoor je voor of na een werkdag geen zin meer hebt om te sporten of te bewegen. Sommigen ervaren een constante honger. Er hoeft maar iets te gebeuren en je eet te veel. Je zit in een negatieve spiraal, je vecht tegen de natuur. Je lichaam doet er alles aan om er in deze schrale omstandigheden het beste ervan te maken. Het houdt je in bed, in rust en veilig op de bank. Je lichaam staat op standje overleven. Afvallen op deze manier is lastig.

Energie en zin om te bewegen
In een dieet met volop biologische plantaardige voeding krijg je door die gezonde voedingsstoffen zin om te bewegen. Je krijgt volop energie en ook je humeur zal significant verbeteren. Dat humeur wordt alleen maar beter als je lekker veel kunt eten en ondertussen toch moeiteloos vet verliest. Er is overvloed voor het lichaam. Geen stress. Geen schaarste. Dat voel je.

Hoger basismetabolisme
Een plantaardig dieet zorgt snel voor minder vet onder je huid. Maar nog veel belangrijker: minder vet rondom je cellen. Hoe schoner je cellen, hoe hoger je basismetabolisme! Onderzoekers wilden weten hoe dit werkt, dat hogere basismetabolisme, en nodigden een groep ouderen uit met chronisch overgewicht. Door een stofwisselingsonderzoek werd er gemeten hoeveel deze mensen na een specifieke testmaaltijd verbranden en wat ze daarna in rust verbranden.

Vervolgens kregen de ouderen de opdracht om alle dierlijke producten, plantaardige vetten en plantaardige olie uit hun menu te schrappen.

Na enkele weken werd er opnieuw getest en kregen de ouderen exact dezelfde testmaaltijd. Opvallend was dat niet alleen de calorieverbranding na de maaltijd was toegenomen, ook de verbranding in rust was veel hoger geworden! Het lichaam van deze ouderen zette het voedsel nu om in energie en warmte in plaats van dat het werd opgeslagen als vet. Nu er veel minder vet rondom de cellen zat, konden de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen, hun werk beter doen en meer energie produceren.

De onderzoekers kwamen erachter dat vette voeding genen uitzet die deze mitochondriën produceren. Oftewel, de ‘verbrandingsmotor’ wordt - paradoxaal genoeg - in een vetrijk dieet lager gezet, waardoor het nog moeilijker wordt om vet te verbranden. 

Conclusie
Afvallen en slank blijven wordt makkelijker met een volwaardig biologisch en plantaardig dieet zonder olie en vet. Het enige wat je hoeft te doen is, wanneer je maar zin hebt, grote hoeveelheden fruit, bessen, bladgroen en overige groenten te eten en dit aanvullen met een B12 supplement en een vitamine D3 supplement in de wintermaanden.

Er zijn nog meer slimme trucjes om zonder honger vet te verliezen. Zoals koudetherapie. Slim slapen. Slim trainen en natuurlijk slimme, superlekkere gerechten. Hierover schrijf ik uitgebreid in mijn nieuwe boek EET WIN-WIN, wetenschappelijk onderbouwd. Heb je na het lezen van mijn boek nog extra hulp nodig? Breng een bezoek aan de website: www.jannekevandermeulen.nl of stuur een email: janneke@vandermeulen.bio

Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

avatar

Janneke van der Meulen

Ambassadrice van Ekoplaza

Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN en Supersnel herstel. Ze eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!