30 jan. 2018 column

Afvallen zonder honger deel 1

img

Als puber had ik altijd honger. Verschrikkelijk. Onverzadigbaar. Mijn lichaam had nooit genoeg. Mijn hoofd, een snelle rekensom qua calorieën, vertelde meestal dat ik moest stoppen met eten. Wat soms lukte. Soms ook niet. Constant dat knagende gevoel. Ik ben zooooo blij dat ik daarvan af ben. What’s the secret?

Waarom is vet verbranden zo moeilijk? En dit kan shocking zijn maar: het is niet simpel een kwestie van minder eten en meer bewegen. Het is ook geen kwestie van slap gedrag, geen gebrek aan wilskracht en je bent al helemaal geen loser als het je tot op heden niet is gelukt succesvol en blijvend slank te zijn. Je hebt waarschijnlijk alleen aan de verkeerde knoppen gedraaid en gevochten tegen de natuur. Okay, wat moet je wel doen om simpel, zonder honger, slank te worden en te blijven?

Jezelf voeden
Jezelf voeden doe je met een volwaardig plantaardig dieet zonder olie en geraffineerde producten. Een volwaardig plantaardig dieet bestaat voornamelijk uit fruit, bessen, bladgroen, kiemen, kruiden en andere groenten, aangevuld met zoete aardappelen, peulvruchten, (pseudo)granen en een beetje zeewier. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vitaminen, mineralen envezels. Ze geven je basismetabolisme een slinger in de goede richting. Daarnaast zijn fruit, bessen, bladgroen, kiemen en kruiden arm aan calorieën.

Bunkeren – maximaal bunkeren
Van deze voedingsmiddelen kun je zoveel eten als je maar wil en dan nog krijg je waarschijnlijk maar net genoeg calorieën binnen. Het grote voordeel van dit dieet: je maximaliseert de voedingsstoffen die je voor een slank en gezond lichaam binnen wil krijgen. En je minimaliseert vulling waarvan je lichaam in de war raakt en waar je heel makkelijk dik en moe van wordt.

Je kunt bijvoorbeeld grote fruit- en bladgroensalades eten. Grote groene smoothies. Vele stukken fruit. Bakken vol met bessen. Grote groenteschotels. Vegan sushirollen. Stamppotten. Saupen. Het houdt niet op. Na dit soort maaltijden voel je je echt goed gevoed. Verzadigd. Dit komt door het overschot aan voedingsstoffen. Je maag geeft door aan je hersenen dat er overvloed is aan gereedschap om alle werkzaamheden mee uit te voeren en dat je kunt stoppen met eten. Je bent voldaan. Je lichaam en geest worden helemaal rustig want er hoeft niet meer gejaagd en gesnaaid te worden. Je kunt je concentreren op je werk of vol energie gaan sporten/bewegen. Ondertussen heb je nauwelijks calorieën binnengekregen.

In deel 2 lees je wat je echt niet moet doen als je simpel wil afvallen zonder honger + wat slimme, makkelijke trucjes zijn die afvallen zo ontzettend veel makkelijker maken. Heb je extra hulp nodig? Stuur Janneke dan een email: janneke@vandermeulen.bio

Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

avatar

Janneke van der Meulen

Ambassadrice van Ekoplaza

Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN en Supersnel herstel. Ze eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!