kramer verse zuurkool

kramer-zuurkool-fermenteren
Een van de meest gestelde vragen over zuurkool bij onze klantenservice is of onze zuurkool gepasteuriseerd is. Wij kunnen je vertellen: zuurkool verpakt in blik of glazen potten is (meestal) gepasteuriseerd. Onze zuurkool, verpakt in zakjes onder het merk Kramer niet. Dit is échte verse zuurkool en wordt niet verhit tijdens de productie. We leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat.

Biologische zuurkool

Zuurkool productie van Kramer

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Kramer verwerkt deze vervolgens tot de bekende koolsliertjes. Daarna begint het inmaakproces. Grotendeels vindt dit plaats van begin augustus tot eind december. In deze tijd ligt de zuurkool opgeslagen in grote diepe putten, waar de natuurlijke fermentatie plaatsvindt. Zodra de gefermenteerde witte kool zuurkool is verworden, wordt het op verschillende manieren verpakt. Een deel wordt direct vers en onbewerkt verpakt in grote emmers voor bijvoorbeeld groothandels of horeca gelegenheden. Onze verse zuurkool in de zakjes van 500 gram hebben een na-vergisting gehad.

Na-vergisten van zuurkool

Bij fermentatie eten melkzuurbacteriën de suikers in de kool en produceren hierbij koolzuurgas. Er blijven altijd restsuikers in het product. Wanneer deze restsuikers in de zakjes terecht komen, kunnen de melkzuurbacteriën verder werken. Door dit proces kunnen de zakjes bol gaan staan, met ontploffingsgevaar als gevolg. Daarom krijgt de zuurkool een na-vergisting zodat ook alle restsuikers uit het product zijn. Dit maakt de zuurkool net ietsje zuurder dan voor de na-vergisting.  

Ben jij opzoek naar verse zuurkool? Dan is de zuurkool van Kramer een goede keus!

kramer-zuurkool-land
kramer-zuurkool-land

Oogst

Zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Deze witte kool gedijt goed op de akkers in de kop van Noord-Holland. Op de lichte, goed watervasthoudende kleigrond kan de kool acht maanden groeien en een gewicht van soms meer dan acht kilo bereiken. De lucht is in Noord-Holland altijd in beweging en voert zeelucht aan. Die combinatie van zeelucht, wind, vocht, een groeizame bodem en de lange groeiperiode maken de witte kool tot een natuurlijk, aromatisch product.

Product

Zuurkool is rijk aan vezels én licht verteerbaar. Dit komt door de natuurlijke omzetting van koolhydraten in melkzuur. Zuurkool bevat vitamine C en daaraan worden diverse positieve werkingen toegekend. Zoals een verstevigende werking op de huid en de botten, een verbeterde opname van ijzer in het darmstelsel en een verbeterd immuunsysteem.

Bereiding

Zuurkool hoeft niet gewassen te worden. Integendeel, je zou een deel van de voedingswaardige vitaminen en de aroma eraf wassen. Als je de zuurkool iets te zuur vindt, dan kun je dit afzwakken door appelsap of honing toe te voegen. Daarnaast is zuurkool lekker om toe te voegen aan ovenschotels, stamppotjes of in de quiche. Zelf zuurkool fermenteren? Dat kan met onze Pickle Pers!

Ruim 100 jaar kramer's zuurkool

"Zuurkool maken is ons vak en meer dan dat." Dat mogen de Kramer's wel zeggen na vijf generaties zuurkool maken. Al sinds 1890 maken ze nieuwe varianten en ontwikkelen ze nieuwe recepten. Pionier Gert Kramer begon met de fabricage van zuurkool en sneed kool met de hand op een koolschaaf. De zuurkool werd in houten staan vaten ingemaakt en in zogenaamde oxhoofden (vaten van 200 liter) verpakt.

kramer-kool-lossen