Zoete bataat-gembersoep
Zoete bataat-gembersoep

Soep

Zoete bataat-gembersoep

  • Soep
  • 4 personen
  • 307 kcal / portie

Ingrediënten lijst

1 el kokosolie + extra
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, gehakt
1 el fijngesneden gember
2 el Thaise rode currypasta + 1 tl extra
2 el notenpasta + 2 el water
1 l groentebouillon
500 g winterpeen, in blokjes
500 g zoete bataat (zoete aardappel), in blokjes
1 pakje plantaardige kookroom (Lima), zoals haver-, spelt-, rijst- of sojaroom
zout en peper
12 grote, gepelde en schoongemaakte garnalen (diepvries), ontdooid en drooggedept
± 85 g kiemen naar keuze (zoals spicy kiemen trio)

BEreidings wijze

  1. Smelt een eetlepel kokosolie in een grote pan en bak hierin de uien, knoflook en gember 5 à 6 minuten op matig vuur. Zorg dat de knoflook niet verbrandt. Voeg de currypasta toe en bak rustig even mee.
  2. Roer intussen de notenpasta los met 2 eetlepels water en giet dit, met de bouillon, in de pan. Roer de blokjes peen en bataat erdoor. Breng de soep aan de kook en zet het vuur dan laag. Laat 15 à 20 minuten zachtjes koken tot de peen en bataat gaar zijn. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  3. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg een scheut kookroom toe.
  4. Verhit een wok op hoog vuur en fruit hierin een theelepel rode currypasta in een beetje kokosolie. Voeg de garnalen toe en bak ze, regelmatig omscheppend, in ca. 2 minuten gaar. Haal ze uit de pan om te voorkomen dat ze doorgaren.
  5. Verdeel de soep over 4 kommen en schep de kiemen erop. Verdeel de garnalen erover en voeg eventueel nog wat kookroom toe. Serveer meteen.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Feest Wijntip: bij dit gerecht is een wijn met en klein zoetje nodig om de gember te verzachten, die ook mineraloog van smaak is voor bij de garnalen. Er is gekozen voor de Grauburgunder van Vom Berg, met heerlijke smaken van rijpe perzik en abrikozen!