Zeewierfalafel met nori-tzatziki
Zeewierfalafel met nori-tzatziki

Bijgerecht

Zeewierfalafel met nori-tzatziki

  • Bijgerecht
  • 4 personen
  • 272 kcal / portie

Ingrediënten lijst

125 g gekookte kikkererwten, zelf geweekt en gekookt of uit blik
30 g bieslook, gehakt
4 kruimige aardappelen, geschild en grof gesneden
3 el dulse vlokken, geweekt in ruim water, afgespoeld en uitgelekt
2 el shoyu
2 el sesamzaad
2 el slagroom of vegan room
1 el geroosterde sesamolie
1 el citroensap
Plantaardige olie, om in te bakken
TZATZIKI MET NORI:
200 g yoghurt (of een plantaardig alternatief)
1 teen knoflook, geperst
½ komkommer
½ vel nori, fijngesneden
1 tl zout
Gemalen peper

BEreidings wijze

  1. Leg de aardappelen in een pan met koud water. Breng aan de kook en kook gaar. Giet af en laat goed uitstomen.
  2. Stamp de aardappelen samen met de kikkererwten tot een min of meer gladde en droge puree. Bestrooi royaal met zout en peper. Meng alle overige ingrediënten, behalve het sesamzaad en de olie, erdoor. Proef, en voeg eventueel nog wat meer van de ingrediënten toe om de puree goed op smaak te brengen.
  3. Vorm kleine, platte rondjes van de puree en haal ze door het sesamzaad. Leg daarna in de koelkast om op te stijven.
  4. Meng voor de tzatziki de geraspte komkommer met 1 theelepel zout in een vergiet. Laat 15 minuten staan en druk er daarna zoveel mogelijk vocht uit. Roer de komkommerrasp door de yoghurt en voeg de nori en knoflook toe. Breng op smaak met gemalen peper.
  5. Bak de falafels in een beetje olie in een grote koekenpan aan beide kanten goudbruin. Serveer met de nori-tzatziki.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2023.