Yoghurtsoep met tuinbonen en dille
Yoghurtsoep met tuinbonen en dille

Soep

Yoghurtsoep met tuinbonen en dille

  • Soep
  • 4 personen
  • 397 kcal / portie

Ingrediënten lijst

500 g tuinbonen, vers of diepvries
400 g Griekse yoghurt
50 g rijst (lange korrel)
30 g bladpeterselie + 3 el voor erover
5 takjes tijm
2 laurierblaadjes
2 teentjes knoflook, gehakt
1 citroen, de schil geraspt
1 groot ei
1 kleine winterpeen, in stukken
1 ui, in grove stukken
6 el extra vierge olijfolie
3 el grof gehakte dille
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verhit 2 eetlepels van de olie in een grote pan en voeg de ui, bleekselderij en wortel toe. Smoor alles ca. 5 minuten op halfhoog vuur tot de groenten zacht zijn. Voeg de tijm, laurier en peterselie toe en overgiet met 1¼ liter water. Breng aan de kok en laat in de gesloten pan 30 minuten op laag vuur trekken.
  2. Kook intussen de tuinbonen in 3-4 minuten (diepvries) of 7-8 minuten (vers) gaar. Giet ze af, spoel er koud water over en druk tussen de vingers de buitenste schilletjes eraf (dubbel doppen).
  3. Giet de bouillon door een zeef. Roer de rijst door de bouillon en laat met deksel op de pan in ca. 20 minuten gaarkoken.
  4. Voeg de helft van de tuinbonen toe en wat zout en peper en pureer de soep.
  5. Klop de yoghurt, knoflook en het ei in een vuurvaste schaal door elkaar. Voeg steeds een grote lepel hete soep toe en roer goed. Ga zo door tot minstens de helft van de soep is toegevoegd. Giet de verwarmde yoghurt in de pan met de overgebleven soep. Zet op halfhoog vuur en verwarm. Laat niet kokos. Breng naar wens op smaak met zout en peper.
  6. Serveer de soep en verdeel de overgebleven tuinbonen erover. Garneer royaal met dille, peterselie en citroenrasp en sprenkel de overgebleven olijfolie, en naar smaak, citroensap over de soep.

Boodschappen lijst

Tips

Bron: Lekker Weten Zomer Geen zin om tuinbonen te doppen? Wij hebben ook tuinbonen in glas met het Demeter-keurmerk. Hieraan is GEEN suiker toegevoegd. Op de natuurrijke grond van Friesland produceert Machandel de bonen op biodynamische wijze met gebruik van energie uit zon, wind en water. Zodra de glazen potjes vacuüm zijn gesloten, vindt het verduurzamingsproces (steriliseren of pasteuriseren) plaats. Daardoor blijven de voedingssto en zo goed mogelijk behouden!