Witlof met pompoenpuree, ham en cheddar
Witlof met pompoenpuree, ham en cheddar

Hoofdgerecht

Witlof met pompoenpuree, ham en cheddar

  • Hoofdgerecht
  • 2 personen
  • 746 kcal / portie

Ingrediënten lijst

500 g witlof
400 g butternut pompoenblokjes
150 g gekookte ham
125 g cheddarkaas
50 g walnoten
½ el mosterd
Verse bieslook, naar smaak

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180℃. Breng twee kookpannen met water en zout aan de kook. Kook de pompoenblokjes in 15 minuten zacht.
  2. Snijd ondertussen de onderkant van het witlof af en snijd de krop in de lengte doormidden (of grote exemplaren in vieren). Kook de witlof in 5 minuten beetgaar. Giet voorzichtig af en laat in een vergiet zoveel mogelijk vocht eruit lopen (vang desgewenst het kookvocht op voor de puree).
  3. Hak de bieslook fijn.
  4. Giet de pompoen af en pureer met een staafmixer tot een stevige, gladde puree (of gebruik een pureestamper). Roer er de helft van de bieslook door en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Schep de pompoenpuree in een ovenschaal.
  5. Wikkel de ham om de witlof en leg de rolletjes naast elkaar bovenop de puree. Bedek royaal met plakjes of geraspte cheddarkaas en de rest van de bieslook. Heb je nog wat ham of kaas over? Verdeel het dan losjes over de schotel.
  6. Zet de witlofschotel nog circa 10 minuten in de oven en zet aan het eind nog 2 minuten de grillstand aan. De kaas krijgt nu een mooi goudbruin kleurtje.
  7. Rooster intussen de walnoten in een droge koekenpan en garneer er het gerecht mee.

Boodschappen lijst