Sticky toffee cake met karamel
Sticky toffee cake met karamel

Bakken

Sticky toffee cake met karamel

  • Bakken
  • 15 personen
  • 307 kcal / portie

Ingrediënten lijst

375 g dadels zonder pit
345 g patentbloem
250 g rietsuiker
120 g boter, op kamertemperatuur
4 eieren
2 tl baksoda
2 tl bakpoeder
1½ tl vanille-extract
½ tl zout
KARAMELSAUS:
200 g rietsuiker
175 ml slagroom
170 g boter, op kamertemperatuur
1 tl vanille-extract
Snufje zout
Ook nodig: tulbandvorm van 2,4 l, goed ingevet

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Breng de dadels met het water in een pannetje aan de kook. Zet het vuur uit en pureer met een staafmixer tot een grove puree. Laat afkoelen.
  3. Meng bloem, zout, bakpoeder en baksoda in een kom.
  4. Klop de boter met de rietsuiker romig in een kom. Gebruik hiervoor liefst een staande mixer (keukenmachine voor bakken) met een platte menghaak/vlinderhaak. Voeg de eieren, terwijl de machine draait, één voor één toe. Zorg dat ieder ei is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Meng het vanille-extract erdoor. Zet de standmixer op een lage stand en meng het bloemmengsel erdoor en daarna de afgekoelde dadelpuree.
  5. Giet het beslag in de vorm. Bak in 45-50 minuten gaar. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en los dan voorzichtig (draai om met een bord erop).
  6. Karamel: smelt de boter in een pannetje en voeg de rietsuiker toe. Roer tot de suiker is opgelost. Laat ca. 5 minuten doorkoken terwijl je blijft roeren tot het mengsel een mooie karamelkleur heeft. Het is nu niet mooi glad maar dat hoort zo. Voeg dan voorzichtig de koude slagroom toe terwijl je krachtig roert met een garde; pas op voor stoom en hete spetters! Roer glad en laat de saus al roerend nog 3 minuten zachtjes doorkoken zodat ie indikt. Haal van het vuur en voeg het vanille-extract en een snufje zout toe. Serveer op en bij de cake.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2022.