Pompoen-caramelcake met hazelnoten
Pompoen-caramelcake met hazelnoten

Bakken

Pompoen-caramelcake met hazelnoten

  • Bakken
  • 10 personen
  • 330 kcal / portie

Ingrediënten lijst

CAKE:
250 g pompoenpuree (gemaakt van in oven gegaarde pompoen, 45 min op 200 graden, waarna je het vruchtvlees pureert)
150 g hazelnootmeel of gemalen hazelnoten
150 g bloem
125 g boter
100 g suiker
50 ml koolzaadolie
4 eieren
7 g bakpoeder
½ el kardemompoeder
½ el kaneel
SIROOP EN KARAMEL:
500 ml sinaasappelsap
100 g hazelnoten, geroosterd
4 el honing
Ook nodig: keukenmachine + tulbandvorm

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook het sinaasappelsap met de honing in tot circa ¼: een mooie gekarameliseerde siroop. Bewaar 2/3 apart in de pan en kook deze nog verder tot en sticky karamel. Voeg daar de ondertussen geroosterde hazelnoten aan toe en meng door elkaar. De karamel wordt eerst hard, maar laat het op laag vuur rustig smelten en een laagje om de hazelnoten heen creëren).
  3. Giet de hazelnoten in karamel op een bakpapiertje. Laat afkoelen tot het steviger is maar nog wel kan buigen. Trek de hazelnootkaramel voorzichtig uit elkaar. Pas op: het kan heet zijn.
  4. Klop de boter samen met de suiker luchtig in een keukenmachine. Voeg daar de eieren aan toe en klop nog verder luchtig tot een witte, glanzende massa. Voeg dan de pompoen, specerijen en zonnebloemolie toe. Klop alles tot een glad mengsel. Zeef daarna de bloem, bakpoeder en hazelnootmeel erdoorheen en vouw voorzichtig door het cakebeslag. Voeg een goede snuf zout toe.
  5. Vet een cakeblik in met wat olie en kleed hem aan met bakpapier. Giet het beslag in de cakevorm.
  6. Bak de cake circa 35 minuten.
  7. Haal de cake uit de oven en laat rustig afkoelen. Haal daarna uit de vorm. Giet de siroop erover en serveer met de hazelnoten in karamel.

Boodschappen lijst

Tips

Bereidingstijd: 45 minuten Dit recept is afkomstig uit de Lekker Weten Herfst