Ghapama pompoen
Ghapama pompoen

Hoofdgerecht

Ghapama pompoen

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten lijst

Pompoen van ca. 1½ kg
300 g rijst, wit of zilvervlies
75 g walnoten, gehakt
50 g gedroogde pruimen, grof gehakt
50 g gedroogde abrikozen, grof gehakt
50 g dadels, ontpit en grof gehakt
50 g rozijnen
3 el boter
2 el agavesiroop (of suiker)
½ tl kaneelpoeder
Zout en versgemalen zwarte peper
Bladpeterselie, ter garnering

BEreidings wijze

  1. Kook de rijst in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking bijna gaar, giet af en roer gedroogde vruchten en gehakte noten erdoor.
  2. In de tussentijd snijd je het kapje van de pompoen (bewaar dit!) en schraap je de pitjes en draden eruit met een lepel. Spoel de binnenkant even om en dep droog.
  3. Verwarm de oven voor op 160°C.
  4. Smelt de boter in een steelpannetje en roer die door de rijst. Breng op smaak met het kaneelpoeder, de agave en snufje zout. Doe het rijstmengsel in de pompoen en giet er 60 ml warm water gelijkmatig overheen. Plaats het kapje weer op de pompoen en plaats de pompoen in een flinke ovenschaal in de oven.
  5. Bak hem ongeveer 1½ - 2 uur gaar.
  6. Je kunt controleren of de pompoen gaar is door een satéprikker in de zijkant te prikken. Als dit makkelijk gaat is de pompoen gaar.
  7. Haal de pompoen uit de oven en snijd hem van boven tot onder in, zodat de stukken als bloembladen naar buiten klappen. Garneer met fijngehakte peterselie.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2017. Als de pompoen uit de oven komt, snijd je hem als een bloem open waardoor de rijst naar buiten valt.